IZBEGNITE IH I SPASITE BRAK: Koje četiri greške dovode do razvoda?

Da bi brak opstao potrebno je mnogo ljubavi, ali i razumevanja i međusobnog poštovanja. Gotovo da ne postoji brak u kojem se partneri s vremena na vreme ne sporečkaju, ali neke vrste ponašanja mogu ozbiljno da ga ugroze.

Proverite da li vi pravite ove greške.

Kritikovanje

Kritikovanje je tip komunikacije u kojem jedna strana životne ili ljubavne probleme vidi kao nedostatak karakternih osobina kod partnera. One najčešće počinju rečima "uvek" ili "nikad", a odnose se na ono što partner radi ili ne radi.

Ono se razlikuje od prigovaranja koje je normalan i zdrav aspekt odnosa. Ukoliko se niko nikada ne žali, vremenom će doći do nagomilavanja nezadovoljstva i njegove eskalacije. Prigovaranje je fokusirano na stvarni problem, koji tim putem može i da se reši.

Na primer, kritikovanje bi bilo: "Veoma sam umorna i tebe nikad nije briga za to. Uvek ostavljaš neoprane sudove u sudoperi"! Prigovaranje bi zvučalo ovako: "Mnogo sam umorna na kraju dana i frustrira me sudopera puna prljavih sudova".

Odbrambeni stav

Odbrambeni stav je reakcija na kritiku. Ako jedan partner zauzme odbrambeni stav, druga strana će verovati da nije čula/čuo njegove/njene potrebe. To neće dobro uticati na vezu, a moguće je da će i pojačati kritikovanje.

Odbrambeni stav se može ispoljavati na više načina. Kroz preterano objašnjavanje: "Pa, oprao bih sudove, ali kad sam počeo da ih perem, nestalo mi je deterdženta, a onda sam otišao u prodavnicu i ...", kroz mentalitet žrtve: "Uvek si prema meni tako zla!".

Može da dođe i do kontra-kritike: "Sudove ću početi da perem kad ti počneš da se bolje brineš za dvorište. Uvek to zanemaruješ", ili: "Znam da sudovi nisu oprani, ali zar ne možeš bar večeras to da ignorišeš?".

Umesto odbrambenog stava bolje je preispitati celu situaciju i preuzeti odgovornost za deo problema, pa makar taj deo bio veoma mali.

Podizanje zida

To je situacija kad partner tokom razgovora počne da se ponaša kao da gradi zid oko sebe i distancira se. Drugoj strani to može da se čini kao da partner ne mari za njegova/njena osećanja i dobrobit. U takvoj situaciji partner koji se distancira često skreće pogled, ćuti veći deo vremena, a možda će i prekrstiti ruke na grudima.

Takav stav ukazuje da je partner psihički preplavljen pa telo počinje da reaguje kao kada se nalazi u nekoj opasnosti - otpušta hormone stresa, srce se ubrzava i dolazi do snažne potrebe za begom.

U takvoj situaciji je mudro uzeti 20 minuta pauze, prošetati, duboko disati, nekako se smiriti, i tek nakon toga razgovarati s partnerom o problemu.

Prezir

Prezir u braku se najčešće razvija kroz dugogodišnje osećanje ogorčenosti ili nakon partnerove izdaje. Ali, neki ljudi nauče da pokazuju prezir prema drugima jer su to gledali kod svojih roditelja kroz odrastanje, pa se i kao odrasli tako ponašaju kad su uzrujani.

Prezir možemo da nazovemo predimenzioniranom kritikom, a osoba koja prezire partnera, u stvari, zauzima superioran stav izražavajući svoje nezadovoljstvo sramoćenjem i zlobnim sarkazmom, a sve to da bi drugu stranu maksimalno ponizila.

Primer kako prezir zvuči: "Oh, naravno, ušla sam u prljavu kuću nakon dugog dana. Šta bih drugo mogla da očekujem od nekog poput tebe? Trebalo je da znam koliko ćeš biti lenj kad sam upoznala tvoju porodicu".

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još