ČIST RAČUN - DUGA LJUBAV: U Srbiji predbračni ugovor postaje veoma popularan

Nakon što je korona popustila, u Srbiji je u punom jeku krenula sezona svadbi, a sa njom se intenziviralo potpisivanje prebračnih ugovora, koji su sada kod mladih postali apsolutni hit.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2020, u Srbiji je te godine zaključeno 23.599 brakova, a razvedeno 8.687.

O tome koliko je predbračnih ugovora zvanične statistike nema, a iz Javnobeležničke komore Srbije za "Kurir" su rekli da se evidencija o tome ne vodi.

Iako se u brak ulazi uz reči matičara da je imovina stečena u braku zajednička, ipak je sve više onih koji se odlučuju da potpisima kod notara osiguraju ono što će u braku da steknu, čime poništavaju matičareve reči.

Stručnjaci su mišljenja da nije loše misliti unapred za slučaj da zajednica ne uspe.

Advokatica Tanja Simović kaže da je ovaj trend među mladima sve zastupljeniji i da to, ističe, rade svi pametni ljudi.

- Parovi se unapred dogovaraju kako se imovina deli ako dođe do razvoda. Taj ugovor sklapaju za budućnost, jer ne znaju šta ih čeka. Element zbog kog se sklapa ugovor je buduća imovina iliti ono što par zajedno stekne u braku. Ono što je prethodno stečeno ili se pak nasledi, ne podleže ovom ugovoru.

- Dešava se da jedan od supružnika mnogo zarađuje, a drugi troši. Normalno je da onaj koji stiče, želi da obezbedi svoju imovinu - kaže Simovićeva i dodaje da je procedura vrlo jednostavna:

- Par koji želi da sklopi bračni ugovor dolazi kod advokata, koji ga sačinjava, a potom idu kod notara, gde ga overavaju. Cena bračnog ugovora u Srbiji kreće se od 300 do 1.500 evra, u zavisnosti od vrednosti koje su predmet ugovora.

Simovićeva ističe da je to pametna odluka, s obzirom na to da, ako do razvoda dođe, imovinski sporovi mogu da traju godinama.

- Ljudi sebe tako lišavaju stresa ako im brak ne uspe. Inače, u poslednje dve godine praksa je da, kada bračni par kupuje stan, oboje moraju odmah da se izjasne da li je u pitanju zajednička ili posebna imovina. To je novonastala praksa s kojom u budućnosti nema sporova. Starateljstvo nad decom, nikako ne može biti deo bračnog ugovora.

Praksa pokazala - muškarci uglavnom traže predbračni ugovor

Advokatica Tanja Simović kaže da u traženju predbračnih ugovora prednjače muškarci.

- Definitivno, kako je praksa pokazala, muškarci su ti koji više iniciraju potpisivanje bračnih ugovora. U našem društvu oni bolje zarađuju, na plaćenijim su i boljim radnim mestima, često su i privatnici. Posvećeni su sticanju, dok žena deo života posveti rađanju i odgajanju dece, pa tako i muškarci dolaze do toga da, kako više rade i stiču, i potpisuju predbračne ugovore.

Psiholozi odgovaraju: Ima li ljubavi ako se potpisuju ugovori?

Socijalni psiholog Vesna Tomić mišljenja je da je ljubav na mestu gde treba da je ima i da je, ako je ima, predbračni ugovor nimalo ne remeti.

- Na Zapadu je normalno potpisivanje predbračnog ugovora i testamenta, a očigledno je da trend bračnih ugovora polako ulazi i na vrata naše zemlje. Taj papir je prevencija potencijalnih problema koji uvek mogu da iskrsnu ako se poremeti porodična struktura, i sa psihološkog stanovišta. Ovo je korak u pozitivnom smislu jer se menjaju tradicionalne vrednosti u pravom smeru - rekla je Tomićeva.

Psiholog Radmila Vulić Bojović saglasna je da ljubav nije u direktnoj vezi s tim papirom, koji je doskora bio tabu.

- Ljubav ne isključuje potrebu za racionalnim pristupom. To je način da se partneri zaštite i definišu svoje odnose. U početnim fazama veze su povučeni osećanjima, ali je bitno sagledati racionalni aspekt, ne samo zbog pravne zaštite već i zbog boljeg definisanja njihovog odnosa. Odnosi su sami po sebi komplikovani, a razgovor i dogovor su ključ svega, posebno o stvarima koje bi mogle da budu sporne, a posebno sklapanje bračne zajednice - rekla je Vulić Bojović.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još