Vila Festival u Vrdniku donosi nam slavne žene-heroine našeg doba!

Žene menjaju svet kroz istoriju do današnjice

Heroine

Žene menjaju svet kroz istoriju do današnjice i zato Evropska prestonica kulture evocira imena onih najhrabrijih među njima, koje su prihvatale i širile evropske ideje prosvećenosti, ravnopravnosti, feminizma i emancipacije. Promovišući i podstičući žensko stvaralaštvo, novi programski luk pruža nam mogućnost da se bliže upoznamo sa savremenim domaćim i inostranim umetnicama i stvarateljkama, kroz najrazličitije kulturne događaje.

Vila

Izmestite se iz gradske vreve i okrepite svoju dušu: prirodom, porodicom i prijateljima. Neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti okupiće se na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku, od 3. do 5. juna.

FRUŠKOGORSKA „VILA”

Neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti okupiće se na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, od 3. do 5. juna. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinje Simon Lamsma i Tabea Zimmermann, četiri vile koje čine bend Warpaint, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe.

Festival za porodicu i prijatelje u srcu Fruške gore, uz atraktivan trodnevni program za sve generacije – Vila je jedinstveno iskustvo i atrakcija u zelenilu nacionalnog parka. Muzički, gastro i dečji programi u prirodi biće prilika za porodična okupljanja i okupljanja mladih, koji ispunjavaju prvi junski vikend.

  1. JUN

Dečji program: Anica Dobra čita bajke deci

Nastupi: Simone Lamsma i Camerata Novi Sad / Kaliopi / Jenny from Ace of Bace

  1. JUN

Dečji program: plesne predstave „Teorija relativiteta”; „Udade se Živka Sirinićka” / Dečja radionica / Promocija slikovnice „Fruška bajka”

Gastro program: Wine and Dine Nastup: Tarja Turunen

  1. JUN

Nastupi: Warpaint / Natali Dizdar

Književni program: Simpozijum – postajanje autorkom

Dečji program: Radionice / Rok kamp za devojčice

Nastupi: Tabea Zimmerman / Warpaint 23

Najmlađe će obradovati Anica Dobra koja će im čitati bajke, zatim plesne predstave i raznovrsne radionice, a njihova pratnja uživaće u nastupima – Tarja Turunen, Jenny from Ace of Bace, Warpaint, Simone Lamsma, Natali Dizdar i druge heroine evropske muzike biće zadužene za muzički program festivala u Vrdniku.

Tabea Zimmerman / Vila

Jedna od najpriznatijih violistkinja sveta, Tabea Zimmerman, održaće koncert 5. juna na festivalu „Vila” u Vrdniku, koji se organizuje u okviru programskog luka Heroine.

Tabea Zimmerman jedna je od najomiljenijih i najpriznatijih umetnica našeg vremena. Kao dobitnica međunarodne muzičke nagrade Ernst fon Simens 2020. godine, umetnica u rezidenciji Royal Concertgebouw Orchestra za sezonu 2019/20 i Berlinske filharmonije za sezonu 2020/2021, Tabea Zimmerman je široko priznata zbog svog nepogrešivog, besprekorno visokog standarda, ali i deljenju ljubavi prema muzici sa publikom. Kolege muzičari i slušaoci cene njenu harizmatičnu ličnost i duboko muzičko razumevanje. Njen rad sa orkestrima je takođe vođen idealima njenog iskustva kao kamernog muzičara, gde je umetnički integritet najvažniji.

Kao solista redovno radi sa najuglednijim orkestrima širom sveta, uključujući Orkestar Pariza, Londonski simfonijski orkestar, Izraelski filharmonijski orkestar i Češku filharmoniju. Posle rezidencija u Vajmaru, Luksemburgu, Hamburgu i sa Bamberškom simfonijom, Tabea Zimmerman je bila rezidencijalna umetnica u ansamblu Resonanz.

Natali Dizdar / Vila

Poznata hrvatska pop zvezda, Natali Dizdar, održaće koncert 5. juna na festivalu „Vila”, koji se održava u Fruškim termama u Vrdniku, na Fruškoj gori, u okviru programskom luka Heroine.

Natali se prvi put pojavila u javnosti krajem 2003. godine u takmičenju Stori SuperNova gde je završila je u finalu. U leto 2004. godine objavljen je njen prvi zvanični singl „Ne daj”, koji je odmah uspeo da osvoji skoro sve top liste, a nagrađen je Zlatnom Kooglom za pesmu godine, nagradom HR Top 20 za najbolje plasiranu pesmu na top listama tokom godine, i nagradom Porin za najboljeg debitanta. Ne daj se najuspešnijim domaćim singlom 2004. godine.

Nakon još jednog veoma uspešnog singla, u maju 2005. godine izašao je dugo očekivani album „Natali Dizdar”. Album je krajem 2005. godine uvršten na listu deset najboljih domaćih albuma godine od strane muzičkih kritičara Jutarnjeg lista, a dobio je čak osam nominacija za Porin 2006. godine.

Drugi album „Pronađi put” objavljen je 2009. godine, dok 2012. godine izdaje svoj prvi album uživo „ZKM Uživo”. Godine 2017. objavila je album „Iluzije”. Godine 2020. zajedno sa grupom Majales pokrenula je zajednički muzički projekat pod nazivom „BETI”. Iste godine objavili su singl „Slobodna”.

Warpaint / Vila

Koncert poznatog američkog indi rok benda Warpaint biće održan 5. juna u Vrdniku, na Fruškoj gori, u okviru festivala „Vila” i programskog luka Heroine.

Warpaint je američki indi rok bend iz Los Anđelesa, osnovan 2004. godine. Bend čine četiri devojke: Emily Kokal (vokal, gitara), Theresa Wayman (vokal, gitara), Jenny Lee Lindberg (bas, vokal) i Stella Mozgawa (bubnjevi).

Do danas, bend je objavio četiri studijska albuma: „The Fool” (2010), „Warpaint” (2014), „Heads Up” (2016) i „Radiate Like This” (2022).

Tarja Turunen / Vila

Najsjajnija zvezda simfonijske rok scene, Tarja Turunen nastupiće 4. juna na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku.

Sopran, kompozitor i tekstopisac, dostigla je međunarodnu slavu kao suosnivač i devet godina je bila glas i imidž finskog simfonijskog metal benda Nightwish, skupljajući sa njima zlatne i platinaste diskografske nagrade u nekoliko zemalja.

Jedinstvena kombinacija metal muzike sa Tarjinim sopranskim vokalom iznedrila je novi žanr, koji je brzo postigao kritičku i komercijalnu popularnost i inspirisao mnoge druge metal bendove i izvođače. Ali da peva samo tuđe kreacije nije bila njena sudbina, a njen talenat je mogao u potpunosti da procveta samo izvan tog okvira. Tarja je morala da hoda sama.

Konačno slobodna da sledi sopstvenu inspiraciju, srce i snove, Tarja je započela sopstvenu solo karijeru uspešno posvećenu klasičnoj i rok muzici. Od 2005. godine svaki decembar posvećuje prenošenju čarolije svojih božićnih emisija u Finsku i inostranstvo.

Božićni album Henkäys Ikuisuudesta osvojio je dvostruku Platinum Record Avard u Finskoj i izabran je za „Božićni album godine” od svih lokalnih radio stanica u zemlji. Tarjini klasični nastupi nisu ograničeni na božićne predstave, jer je tokom godina izvodila koncerte kamerne muzike sa orkestrima i različitim postavama u mnogim zemljama. Takođe je dva puta prošetala čuvenom operskom scenom zamka Olavinlinna na Operskom festivalu u Savonlini u Finskoj, nastupajući sa Raimom Sirkijom i Hozeom Kurom. Najnoviji ishod Tarjine duboke ljubavi prema klasičnoj muzici bilo je snimanje u crkvi Lakeuden Risti u Seinajokiju, u Finskoj, njenog prvog klasičnog studijskog albuma „Ave Maria – En Plein Air”, objavljenog na međunarodnom nivou 2015. godine i dočekan oduševljenim kritikama.

Tarjina besprekorna sposobnost da spoji rok i klasičnu muziku našla je savršenu kombinaciju u njenom projektu „Beauty and the Beat” u saradnji sa američkim bubnjarom Majkom Teranom. Uz pratnju simfonijskog orkestra i hora, turneja je predstavila jedinstveni program koji je uključivao između ostalih Pučinija, Mocarta, Baha, Led Zeppelina, Queen i njene sopstvene pesme. Korak napred nakon uspešnih iskustava na „Classic and Divine” u Miškolcu u Mađarskoj 2010. i na „Masters of Rock” festivalu u Češkoj iste godine, ali ne i poslednji. Tarja je još jednom delila binu sa simfonijskim orkestrom i horom za specijalnu orkestarsku turneju u Rusiji u martu 2016. godine, a u avgustu iste godine je takođe pozvana kao solista od strane Kimi Sinfonietta u Finskoj da otvori jesenju sezonu sa dva koncerta: u Koncertnu dvoranu u Kotki i open air u Kouvoli za Noć umetnosti. Drugi koncert okupio je u centru grada preko 15 000 ljudi, čime je obeležen rekord publike za orkestar i rekord posećenosti koncerta.

Takođe je bilo mnogo saradnje i pratećih projekata za Tarju tokom godina, od elektronskog projekta Outlanders, koristeći tekstove i inspirisan piscem Paulom Koeljom, do turneje sa Alisom Kuperom. Tarja je uspešno sarađivala na snimcima sa Vithin Temptation, broj 1 holandskim simfonijskim rok bendom sa više od 18 000.000 pregleda na Jutjubu sa njihovom pesmom zajedno „Paradise” („What About us?”), nemačkim elektronskim umetnikom broj 1 Šilerom sa kojim je Tarja pisala zajedno pesma unapred nominovana za Gremi nagrade u SAD, legenda hard roka Doro Peš, najveći rok nemački izvođač svih vremena Scorpions i sa britanskim ocem priznatih Tubular Bells Mikeom Oldfieldom sa kojim je napisala pesmu inspirisanu i zabeleženo u Antigvi. Njena poslednja saradnja bila je sa nemačkim bendom Schandmaul za pesmu „Zu zveit allein”.

Tarja je bila nominovana za nagradu Emma u Finskoj 2006. i 2007. i za Echo nagradu u Nemačkoj 2007. godine, i ona je prva finska solo umetnica koja je postigla zlatnu ploču u Nemačkoj, pa čak i više, jedina koja je to uspela u oba benda i kao solo umetnik.

Kaliopi / Vila

Jedan od najpoznatijih vokala balkanske muzičke scene, Kaliopi, održaće koncert 3. juna u Vrdniku, unutar porodičnog festivala „Vila” i programskog luka Heroine.

Kaliopi Bukle je makedonska pop pevačica i tekstopisac, poznata širom Balkana. Neke od njenih najpoznatijih kompozicija su: „Mesečina“, „Bato“, „Oboi me“ i mnoge druge.

Pored uspešne solo pevačke karijere, koja joj je donijela slavu i titulu kraljice makedonske pop muzike, bavi se komponovanjem muzike za Makedonsko narodno pozorište, film i balet. Redovno učestvuje na muzičkim festivalima, a svoju je zemlju dva puta predstavljala na takmičenju za pesmu Evrovizije.

Jenny (Ace of Base) / Vila

Jenny Berggren iz grupe Ace of Base nastupiće 3. juna na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku.

Jenny Berggren, pevačica međunarodno poznate švedske pop grupe Ace of Base, a sada samostalna umetnica, iznenada je pogledala u lice uspeha sa 19 godina.

Prve dve objavljene pesme grupe All That She Wants i Wheel Of Fortune zauzele su prvo i drugo mesto na danskim listama prodaje pre nego što je ikada snimljena reklamna fotografija Ace of Base.

Album benda The Sign skočio je na vrh svetskih muzičkih top-lista ranih devedesetih, sada se prodao u preko 25 miliona primeraka i učinio ga najprodavanijim debi albumom ikada – naslov koji je do danas neprevaziđen.

„Upoznavanje sa svetskim vrhom u muzici je na dobar način veoma izazovno, ali na putu do tog uspeha uvek sam imala na umu da ću sresti iste ljude na putu dole”, kaže Dženi.

Šok uspeha Ace of Base bio je onaj koji je oduševio njihove slušaoce širom sveta, ali i onaj koji je mlade Šveđane zatekao nespremne. Uspon do slave bio je brz i posebno je uticao na Dženi.

Dženi i njeni kolege članovi benda održali su stotine nastupa kroz svoje koncerte i promocije od 1992-2009, a njihovu najveću publiku je činilo 55.000 gledalaca u Tel Avivu.

Ace of Base je objavio četiri albuma plus rekord sa najvećim hitovima za manje od jedne decenije. Dženi se, zajedno sa svojim kolegama iz benda, ističe kao četiri od retkih švedskih umetnika koji su osvojili dve američke muzičke nagrade i dve nagrade za bilbord. Ace of Base je prodao više od 40 miliona primeraka sa svoja četiri albuma.

Upravo zbog svog rekordnog debitantskog uspeha, Dženi i njeni kolege članovi benda su postali poznata muzička ikona devedesetih, iako su njihovi albumi nastali početkom 2000-ih.

Sada, Dženi producira svoj prvi solo album pod nazivom „Moja priča”, koji prikazuje njenu autobiografiju, To Win The World. Naslov knjige je zasnovan na biblijskom stihu iz „Mateja 16:26”: „Kakva će korist biti za čoveka ako dobije ceo svet, a dušu svoju izgubi?”. Dženi kaže da i knjiga i album opisuju njeno životno iskustvo međunarodne pop umetnice i kako je kroz svoju veru preživela iskušenja koja dolaze zajedno sa slavom.

„Muzika je moj prvi jezik, i to je u muzici koju moji prijatelji iz moje baze obožavatelja mogu prepoznati”, kaže Dženi. „Želim da otkrijem svoju priču i muzikom i rečima. Ne mogu smisliti bolji način da to uradim nego da koristim oba načina, ali na svoj način. Evo me.”

Anica Dobra čita bajke deci / Vila

U toku porodičnog festivala „Vila” u goste nam dolazi jedinstvena vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra koja će 3. juna čitati bajke deci u magičnom ambijentu na Vrdniku. Izmestite se iz gradske vreve i okrepite svoju dušu: prirodom, porodicom i prijateljima.

Pogledajte još