VLADA DO KRAJA JULA: Aleksandar Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, predsednik Vučić pozdravljen je dugim aplauzom poslanika starog saziva parlamenta i zvanica.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom, preneo je Tanjug.

Zatim je usledila himna Srbije "Bože pravde".

Vučić je u obraćanju nakon polaganja zakletve, istakao da želi da bude predsednik svih i za sve i da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

- Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavljaš. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije - naglasio je on.

Vučić je rekao da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, zadnji po privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

Predsednik je poručio da će prioriteti njegovog drugog mandata biti mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad.

Vlada do kraja jula

Predsednik Srbije nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini za drugi mandat, rekao je da želi da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još