Preminula najstarija Vojvođanka Ilonka Kovač

Prema obaveštenju objavljenom na Fejsbuk stranici crkve Imena Marijinog u Novom Sadu, u 108. godini života je preminula najstarija Vojvođanka, Ilonka Kovač.

Ilonka Kovač je rođena na početku Prvog svetskog rata, 15. oktobra 1914. u Bačkoj Topoli, a 30-ih godina se preselila u Novi Sad. Radila je kao krojačica. I nakon što je napunila stotu, bilja je veoma vredna – šila je, kuvala, uređivala baštu. Odgojila je dvoje dece, njena ćerka živi u Bečeju, a teta Ilonka je sa sinom živela na Novom naselju u Novom Sadu.

Pre dve godine je u intervjuu povodom rođendana rekla sledeće: Šta bih mogla poručiti današnjoj omladini? Svako radi ono zbog čega je rođen. Ne slušaju savete. Treba da žive skromno i da rade! Ja sam uvek radila, uvek, još od malena. Deda me je uvek hvalio, on je jedini bio dobar prema meni. Majka me je odbacila, napustila, nisam je ni poznavala. U životu su me održavali rad i vera, i deda je bio veoma religiozan. Imao je veliki vinograd, bilo je tamo svega – smokava, urmi, badema, lešnika… Sve što možete zamisliti. On je uvek pevao crkvene pesme, i dok je radio u vinogradu. Samo me je on voleo – sećala se svog dugog životnog puta teta Ilonka.

Izvor: vajma.info
Foto: Facebook

Pogledajte još