KRAJ JEDNE ERE: Širom Rusije skida se logo "Mekdonaldsa", stiže domaća zamena (VIDEO)

U Rusiji će se u sutra, u nedelju nekadašnji restorani američke kompanije "Mekdonalds" ponovo otvoriti pod novim brendom i vlasništvom, više od tri decenije nakon dolaska veoma popularnog zapadnog lanca brze hrane u ovu zemlju, prenosi Rojters.

Ponovno pokretanje poslovanja je predviđeno na Dan Rusije 12. juna, državni praznik kojim se proslavlja nezavisnost zemlje, na istoj udarnoj lokaciji na Puškinovom trgu u Moskvi gde je "Mekdonalds" prvi put otvoren u Rusiji, u januaru 1990. godine, navodi britanska agencija.

Početkom 1990-ih, dok se Sovjetski Savez raspadao, "Mekdonalds" je postao oličenje odmrzavanja hladnoratovskih tenzija i bio način za milione Rusa da se sretnu sa američkom hranom i kulturom, dok je izlazak brenda sada snažan simbol još jednog razlaza Rusije i Zapada.

Kompanija "Mekdonalds" je obustavila rad svih 850 svojih restorana u Rusiji 14. marta, ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a 16. maja je multinacionalni gigant najavio povlačenje iz Rusije.

Posredovanjem ruskog Ministarstva industrije i trgovine, korporacija je prodala svoje poslovanje Aleksandru Govoru, jednom od svojih lokalnih vlasnika licence.

Restorani brze hrane, koji će zameniti "Mekdonalds" u Rusiji, odabrali su novi logo, a zaštitni znak će predstavljati glavni simboli nekadašnjeg giganta brze hrane: dva štapića žutog prženog krompira i žuto-narandžast hamburger na zelenoj pozadini.

Ponovno otvaranje će u početku obuhvatiti 15 lokacija u Moskvi i okolnom regionu, dok ime novog lanca ostaje strogo čuvana tajna.

Promena imena aplikacije "Mekdonalds" u "Majburger" izazvala je izvesne rekacije na internetu, ali je portparol lanca saopštio je da je to samo privremeno rešenje.

Govor je saopštio da planira da proširi novi brend na 1.000 lokacija širom zemlje i ponovo otvori sve restorane lanca u roku od dva meseca, a svi zaposleni će zadržati posao "pod istim uslovima" najmanje dve godine.

Izvor: Nova.rs
Foto: Daily Mail - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još