SAČUVAJTE ZDRAVLJE VAŠE KOŽE: Koliko često bi trebalo da perete četkice za šminku?

Koliko često čistite četkice za šminku i da li je to jedna od "obaveza" na koju zaboravljate?

Dermatolozi su mišljenja da bi četkice za šminku trebalo da operemo najmanje jednom nedeljno. To je možda nekada neizvodljivo, ali je za našu kožu najbolje. Ukoliko četkice dugo ostaju neoprane, postoji rizik da širimo bakterije oko lica.

- Prljave četke mogu da postanu leglo bakterija, koje onda kada se ponovo koriste na licu, mogu da dovedu do izbijanja bubuljica ili iritacije kože. Ako se na njima nakupi previše ulja i pigmenata, ne samo da vam neće dati pravu boju šminke, već mogu da izgube i svoju fleksibilnost, što znači da se neće kretati dovoljno tečno da glatko i ravnomerno nanose šminku - objasnla je šminkerka Dženi Patinkin.

Kako da očistimo četkice za šminku?

Kada je u pitanju izbor sredstva za čišćenje četkice za šminku, treba imati na umu nekoliko važnih stvari. Prvo, izbegavajte da koristite nešto snažno kao što je sapun na bazi sulfata. Obični sapun može da osuši četke od prirodne dlake. Tako da, on može da ih očisti, ali neće pomoći četkicama da traju.

Šminerka je preporučila da napravite sami svoje sredstvo za čišćenje četkica. Možete da ih isperete sredstvom koje sadrži maslinovo ulje, tečni sapun i destilovano belo sirće.

Za početak navlažite četkicu. Možete je provlačiti kroz vodu ili je potopiti u toploj vodi. Obavezno držite podnožje vaše četke van vode kako biste izbegli popuštanje lepka koji drži četkicu.

Drugi korak je da perete četkicu sredstvom koje ste odabrali sve dok ne dobijete potpuno čistu penu. Za kraj, pustite četkicu da se potpuno osuši. Možete da uzmete čist peškir i lagano ga pritisnete dok ne upije višak vode.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još