STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Za dve nedelje biće i do 4.000 zaraženih dnevno

Zbog širenja zaraze i naglog skoka broja inficiranih koronavirusom ušli smo u sedmi talas epidemije, a stručnjaci upozoravaju da nam u naredna dva meseca preti veliki broj novozaraženih.

Lekari apeluju na građane da ponovo nose maske, obrate pažnju kada su na putovanjima i da svi oni koji su primili tri doze vakcine prime i četvrtu!

Stručnjak za informacione tehnologije, profesor Petar Kočović upozorava da će situacija biti sve gora u naredna dva meseca.

- Epidemija se vratila, i to na velika vrata. Ono što smo dosad videli, govori nam da je pauza, nastala oko 1. marta, završena oko 14. juna. Trenutni procenat zaraze povećao se za čak 60 odsto u odnosu na isti period pre sedam dana. Prema trenutnim proračunima, krajem ove sedmice očekujem veliki porast zaraženih koronavirusom, negde oko 2.000 po danu, dok kroz nekih 15 dana taj broj može doći i do 4.000 novih slučajeva! Srbija se nalazi u lošoj situaciji, ali u Evropi je još gore - rekao je profesor Kočović za "Informer".

Da je ovakav scenario očekivan i da je pred nama novi udar korone, kaže i epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović. On napominje da smo se previše opustili i da niko više ne zna za strah, što nikako nije dobro.

- Sve mere su ukinute, putovanja su slobodna, niko više o koroni ne misli i ljudi su zaboravili koliko virus može biti opasan! Ne sviđa mi se ova situacija i bojim se da će se samo pogoršati. Mi smo već ušli u sedmi talas i povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata u kovid-bolnicama - kaže Petrović i dodaje:

- Ovaj talas zaraze traje već nekoliko nedelja, a pik očekujem u drugoj polovi jula. Trajaće to sigurno do septembra, a onda se očekuju novi problemi od jeseni, kada se korona pomeša sa respiratornim infekcijama, kad počne škola, a odmori se završe!

Polako se puni "Batajnica"

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da se poslednjih desetak dana udvostručio broj obolelih.

- Primetno je povećanje broja pacijenata inficiranih koronom. Zasad je olakšavajuća okolnost što su kliničke slike kovida-19 dosta blaže, znatno su manje potrebe za kiseonikom. Ali raste i broj pacijenata kojima je potreban kiseonik, pa smo za vikend imali 15 pacijenata na respiratoru, što je duplo više nego na početku prošle sedmice. Trenutno imamo i 60 obolelih sa srednje teškom kliničkom slikom, što je gotovo polovina od ukupno 140 pacijenata u celoj Srbiji - kaže dr Adžić Vukičević.

Maske i vakcinacija

Na pitanje šta nam je činiti, s obzirom na to da se korona vraća, doktor savetuje:

- Prvo i osnovno jeste svest da nismo završili sa kovidom i da moramo biti odgovorni. Sledeće je vraćanje maski u zatvorenom prostoru i, naravno, vakcinacija. Četvrtu dozu vakcine savetujem svima, i starima i mladima, pogotovo hroničnim bolesnicima.

Izvor: Kurir.rs/Informer
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još