Popis stanovništva u Srbiji od 1. do 31. oktobra

- Popis stanovništva biće realizovan od 1. do 31. oktobra, a obuhvatiće i državljane Srbije koji žive u dijaspori - rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Popis državljana Srbije u dijaspori obaviće se ili preko srodnika koji žive u Srbiji, ili putem upitnika na posebnoj internet stranici.

- Postoji opcija da se srodnici koji žive u Srbiji pitaju ko je od njihovih članova odsutan iz zemlje, bilo da je to u trajanju od godinu dana ili duže. Ako osobe nemaju srodnike u Srbiji, postojaće posebna internet stranica sa upitnikom, u kojoj će svi koji žive van Srbije moći da unose svoje podatke - pojasnio je Kovačević za Tanjug.

Po prvi put će se u Srbiji u popisu stanovništva koristiti elektronski upitnici, dok će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni 30. novembra, a konačni od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Metod popisa je tradicionalni, što znači da popisivači idu od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljaju podatke koje unose u elektronske obrasce pomoću laptopova, a ne u papirne obrasce kako je to bilo ranije.

- Popis stanovništva, kao ni prošli put, neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije - rekao je Kovačević.

Troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku, deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije. Od petka, 22. jula svi zainteresovani moći će da se prijave kao kandidati za popisivače za popis stanovništva.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još