Obeležen završetak žetve: "Dužijanca" prvi put u Novom Sadu

U Župnoj Crkvi imena Marijinog u Novom Sadu održana je misa koju je predvodio beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, a povodom "Dužijance"- tradicionalne manifestacije bunjevačkih Hrvata kojom se obeležava završetak žetve.

Misi su prisustvovali i brojni gosti predstavnici pokrajinskih tela, hrvatske zajednice, državnih struktura Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Nakon mise krenulo se u šetnju Zmaj Jovinom ulicom do Trga Republike, gde je upriličen defile barjaktara, bandaša i bandašica u fijakeru.

Na bini je upriličena ceremonija predaje hleba zameniku gradonačelnika Novog Sada, Milanu Đuriću.

"Još od rađanja ideje, gradonačelnik Miloš Vučević pružao je punu podršku organizatorima da se Dužijanca održi ovde. Mi se ponosimo našom multikulturalnošću. Vekovima živimo u toleranciji", istakao je Đurić.

Naveo je da je Novi Sad aktivno učestvovao u obnovi spomen kuće Bana Jelačića, da je pomogao i u obnovi spomenika Josifu Runjaninu na Uspenskom groblju i u rekonstrukciji Crkve Svetog križa u Petrovaradinu, kao i u izradi elobrata za obnovu Crkve Svetog Jurija u podgrađu tvrđave.

"Kultura nas uvek vodi na ispravan put, a tome svedoči održavanje Dužijance u Novom sadu", istakao je Đurić.

Direktor Udruge Bunjevačkih Hrvata, Marinko Piuković kaže da je Dužijanca najstariji i najlepši običaj bunjevčkih Hrvata, koji se ove godine održava po 112. put.

"Radujemo se što smo u ovoj godini u kojoj je grad Novi Sad proglašen evropskom prestonicom kulture obogatili kulturnu scenu Novog Sada. Neka to bude mali dar Subotice Novom Sadu. Zahvaljujemo se novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je prihvatio ponudu naše udruge i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji da Dužijanca bude deo manifestacije Novi Sad Evropska prestonica kulture i što je proglašena manifestacijom od značaja", kaže Piuković.

Dužijanca je proslava priređena u čast završetka žetelačkih radova, koja se u Subotici slavi tradicionalno više od jednog veka.

Svake godine okuplja veliki broj gostiju i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija na severu Vojvodine.

Foto: Udruga Bunjevačkih Hrvata Dužijanca

Pogledajte još