PLAVA RIZNICA ZDRAVLJA: Sve blagodeti borovnica

Bobičasto voće sadrži mnogo hranljivih materija koje pozitivno utiču na životni vek. Antioksidansi u borovnicama smanjuju rizik od bolesti.

U voću i povrću nalazi se mnogo polifenola, antioksidanasa, koji su važni kod smanjenja upala, kao i u borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u našem telu. Istraživači su zaključili da polifenoli iz voća mogu da smanje oksidativni stres i upalu.

Borovnice su bogate antioksidansima koji se nazivaju antocijanini i smanjuju nivo slobodnih radikala u telu, koji izazivaju bolesti dijabetes tipa 2, kao i neke neurološke bolesti. Antocijanini imaju pigment koji borovnicama daje tamno plavu boju.

Dobre su za snižavanje vrednosti lošeg holesterola

Istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Nutrition" utvrdilo je da su ljudi koji su konzumirali borovnice imali za 27 odsto niži nivo LDL holesterola, a rezultat je postignut posle uzimanja ovog voća tokom osam nedelja.

Borovnice smanjuju rizik od poremećaja metaboličkih sindroma, kao i rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Odličan su izvor vlakana

Mnoge vrste bobičastog voća bogate su vlaknima, koja nam daju dugovečnost, a zaslužna su i za stabilan nivo šećera u krvi.

Studija je otkrila da sa osam grama vlakana koje unesemo u naš organizam, za pet odsto smanjujemo rizik od smrti. Vlakna nas takođe čine sitima.

Američko udruženje za srce preporučuje oko 30 grama borovnica dnevno.

Bogate su vitaminom C

Jedna šoljica borovnica sadrži oko 15 odsto vitamina C više od dnevnih potreba našeg organizma. Ovaj vitamin deluje kao snažan oksidans koji se bori protiv slobodnih radikala, a blagotvorno deluje na imuni, koštani, krvni i nervni sistem u našem organizmu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još