LOŠA NAVIKA: Dugo sedenje u toaletu dovodi do zdravstvenih problema

Nedavno istraživanje pokazalo je da Britanci provedu u proseku tri i po sata nedeljno sedeći u toaletu. Prosečna osoba provede pet minuta u toaletu u jednom danu i ode u kupatilo između četiri i sedam puta dnevno.

Klinika Mejo upozorava da je dugo sedenje u toaletu ili naprezanje često uzrok pojave hemoroida.

- Iako možda uživate da sedite u toaletu i gledate društvene mreže ili čitatie novine, to bi moglo da bude štetno za vaš rektum. Kada dugo sedite u toaletu stvara se pritisak na vene u donjem delu rektuma, što bi moglo da prouzrokuje krvarenje, odnosno pojavu hemoroida koji mogu da budu vrlo bolni - rekla je stručnjak za zdravlje Stefani Tejlor.

Hemoroidi uglavnom nestaju sami od sebe, ali postoje i teži slučajevi kod kojih ćete morati da potražite pomoć medicinskog stručnjaka.

Veća je verovatnoća da će se hemoroidi pojaviti kod ljudi koji ne vežbaju, kod onih koji dižu teške tegove, kod trudnica ili osoba koje pate od zatvora, a naprezanje pri korišćenju toaleta takođe može da prouzrokuje ovaj problem.

- Osim toga, naprezanje može da rezultira analnim fisurama, malim pukotinama u debelom crevu, u blizini anusa. Stanje može da izazove svrab, da boli i rezultira krvarenjem. U najgorem slučaju, može da dođe do rektalnog prolapsa - objasnila je Tejlor.

Kako biste sprečili pojavu hemoroida, nemojte dugo sedeti u toaletu, jedite dovoljno vlakana i ne zaboravite da pijete vodu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.