LE FORKING: U trendu je dijeta "pravilo viljuške"

Da li je trendi dijeta "Le Forking", koja vam omogućava da jedete samo ono što možete nabosti na viljušku, zaista toliko efikasna koliko tvrde njeni tvorci?

Amerikanke progone likovi Francuskinja - Karle Bruni, Marion Kotijar i Vanese Paradi. Kako mogu da jedu sireve, masne sosove, visokokalorične kroasane, piju crveno vino i nemaju stotinu kilograma?! Francuzi otkrivaju svoje tajne - u knjizi "Dine avec une fourchette! Diet Le Forking," ili "Fork It!".

Pravilo je: treba jesti tri puta dnevno. Ali za večeru (do 18 sati) možete jesti samo ono što možete uhvatiti viljuškom. Osim toga, morate se setiti francuske poslovice: doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.

Pravila Le Forking dijete:

Tri obroka dnevno, ali važno je da se doručak i ručak ne pretvore u gozbu.

Za večeru možete koristiti samo viljušku - bez noževa, kašika, ruku ili drugih predmeta! Hranu takođe treba pripremati viljuškom.

Meni večere: testenine, mahunarke, žitarice, riba i gotovo sve vrste povrća. U nežnijoj verziji - salata, komadići belog pilećeg fileta, morski plodovi (školjke, ostrige, puževi), jaja (kuvana, poširana, omlet).

Uveče je strogo zabranjeno jesti orašaste plodove, čips, kobasice, pice, pite, supu, avokado, hladno meso, humus, paštetu, kao i sendviče, pljeskavice, odrezak, kobasice, prženo i dinstano meso.

Večera treba da bude bez deserta: kolačići, čokolada, sladoled, žele, palačinke i vafli, pa čak i bez svežeg i sušenog voća i jogurta. Za večeru ćete morati i bez hleba, sosova, putera, sira, senfa i kečapa.

Pravilo "Fork" (viljuška) odnosi se samo na večeru - kreatori insistiraju na tome da se od ostalih (dva) obroka ne sme odustati jer najteža stvar u svim dijetama su ograničenja, a što ih je više, teže je izdržati dovoljno dugo. I ovde se čini da treba samo voditi računa o večeri, što ne bi trebalo da bude tako bolno.

Ako ne možete bez deserta uveče, knjiga vam savetuje da operete zube nekom ukusnom voćnom pastom (sa aromom mente, jagode) odmah nakon večere i ako vam ni pasta nije dala osećaj sitosti, možete sebi skuvati čaj - biljni, voćni - i piti ga bez šećera, meda i džema.

Da li je dijeta efikasna? Naravno. Kao i svaka druga dijeta - naročito u početku. Plus postoji kontrola, čije je ime "viljuška". Ali glavna stvar je da ne grickate između oborka! Stoga su izostavljeni orasi, čokolade, sušeno voće. Plus bez alkohola uveče. Ni čaša vina nije dozvoljena!

Ljubitelji ove dijete kažu da je bolja od, na primer, dijete "Posle zalaska sunca" na kojoj smete da jedete samo kad se sunce sakrije iza horizonta. I bolja je od "Semafora", kada je za doručak dozvoljena samo crvena hrana (paradajz, šargarepa, cvekla, maline, višnje, jagode, nar, losos, škampi, jastozi), za ručak - žuta hrana (krompir, žuta paprika, banana, agrumi, omlet), a za večeru - zelena (zeleni luk, krastavci, kupus, boranija, grašak, jabuke, kivi, grožđe).

Ova dijeta ima jedno "ali" - morate biti iskreni prema sebi i zaista jesti za večeru samo ono što je u pristojnom društvu dozvoljeno jesti viljuškom bez noža.

Izvor: Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još