Kris Libing

Iako je na ovoj žurci Kris Libing najavljivan kao veća zvezda, od koje se očekivalo mnogo, ipak se može reći da je Metju Dikej napravio pravu zabavu, uvrstivši ovu žurku među bolje ove godine. 

Metju Dikej nastupao je od ponoći do 2.00. Dikeja je teško svrstati u bilo koji žanr, jer je njegova muzika mešavina progresiv hausa, elektra, diska i raznih drugih pravaca. Setovi su mu takođe šarenoliki - i vode od razigranih do sasvim sporih i emotivnih. Zato se, što se Dikeja tiče, očekivalo neočekivano. I zaista, odličan uvod, brz progresiv, plesni ritmovi, odlične melodije. Već oko 1.00 iza ponoći, EXPO je bio pun, a atmosfera stigla do usijanja. 

U njegovoj biografiji, sasvim opravdano, piše: "Žanrovska neodređenost, perfekcionizam, upornost koja se graniči s tim da ga nazovemo tvrdoglavim – ovo su neka od odličja Holanđanina…"
 
Nakon ovakvog zvuka, koji potpuno diže raspoloženje, sledi nešto minimalniji, teži i tvrđi zvuk od Bože Podunavca. Uvod za zvezdu "koju smo dugo čekali". 

Oko 3 sata iza ponoći počinje Kris Libing. 

Da bi se shvatilo zašto je EXPO bio pun i oko 5 sati, zašto ga publika u Srbiji toliko voli i zašto se i sam Libing Beogradu radovao, treba pomenuti i dve odlične žurke, obe tokom 2005. godine. Jedna je bila u KPGT-u, u martu - neverovatna tvrđa tehno vožnja. Nekoliko meseci nakon toga, Libing je objavio dupli CD "Live in Belgrade". Druga je bila u SKC-u, u decembru. Od početka do kraja seta tvrd i brz tehno zvuk. Ljubitelji ovakvog zvuka nisu otišli kućama razočarani i bez "haosa" u glavi. Ova žurka bila je jedna od najboljih 2005. Ako "guglujete" njegovo ime, pojaviće se link, visoko pozicioniran, za snimak ovog nastupa. 

E sad, posle ovakve reputacije, od Libinga se mnogo očekivalo. S njim nema iznenađenja. U suštini, ostao je veran tvrđem zvuku, ali je to, prema očekivanjima publike, bilo pomalo sporo i teško. Nekog je možda i razočarao, neko je bio zadovoljan, jer je znao šta da očekuje, s obzirom na to da su tendencije u muzici takve da se svi pravci elektronske muzike okreću ka minimalnijem i sporijem zvuku. Više za um nego za telo. 

Treba spomenuti da su, kao rezultat njegovog rada, došle i nagrade – 2003. godine dobio je nagradu za najboljeg tehno di-džeja (pored njega, nominovani su i Pol van Dajk I Sven Fet), a 2005. i novu nagradu "German Dance Award" kao najbolji tehno izvođač (ovog puta nominovani su bili i Sven Fet, Riči Hotin, Rikardo Viljalobos i DJ Rush). 

Bez obzira na sve, Libing će kod nas biti uvek drag i dobrodošao gost… A Dikeja bi trebalo opet dovesti u Beograd, što pre. 

Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još