NEPRESTANA BORBA ZA VITKU LINIJU: Da li ste probali sinhronizovano gladovanje?

Oni koji žele da smršaju odavno traže recept koji će im što brže i uz što manje znoja doneti najbolje rezultate. Od davnih sapuna koji spiraju mast, preko sedativa, ali i naočara koje ulepšavaju hranu, pa do hrono ishrane sa strogom satnicom, bitka je neprestana.

Madona praktikuje vazdušnu dijetu. Ova pevačica drži u ruci hranu, ali je ne jede. Glumica Megan Foks kune se da je tajna njene vitkosti u činjenici da pre svakog obroka pije koktel od jabukovog sirćeta i vode, dok njena koleginica Riz Viderspun zarad linije jede hranu za bebe. Tako je u Holivudu. A kako je u Srbiji?

Ovde je u modi sinhronizovano gladovanje. Ne samo zbog loše ekonomske situacije, već i zbog hrono dijete. Njeni zagovornici, doduše, tvrde da, iako ste na dijeti ne gladujete – možete da jedete većinu namirnica, u neograničenim količinama, ali u tačno određeno vreme. Štaviše, preskakanje obroka je zabranjeno.

Pravi hroner dan ne započinje kafom, već toplom limunadom. Doručak servira tačno 30 minuta kasnije, pa tek za pola sata sme da popije kafu. Ručak tempira u narednih četiri do šest sati, kolika treba da bude i vremenska distanca od ručka do večere. Između mora da se i užina.

Postoje čitava uputstva šta se i kako kombinuje – recimo, voće za doručak je no-no. Dozvoljeno je jesti svinjetinu, junetinu, jagnjetinu, jaja, sir, pa čak i neke suvomesnate proizvode... Na crnoj listi su gazirana pića, ali ne i crno vino. Jeres je mešati proteine i ugljene hidrate ili jesti hleb od belog brašna. Hroneri preferiraju onaj od speltinog, ječmenog, ražanog, heljdinog...

O popularnosti ove dijete dovoljno govori podatak da u društvu koje se za knjigu otima samo kada se na kiosku deli besplatno, pojedini priručnici o hrono ishrani doživljavaju deseto izdanje. Armija hronera na Fejsbuku je ovoj dijeti posvetila i posebne stranice na kojima svakodnevno rešavaju nedoumice poput – da li je bolja morska ili himalajska so, da li se čija semenke jedu i za večeru, spadaju li rotkvice u crveno ili belo povrće... Slučajni posetilac teško da bi iz sadržaja FB stranica shvatio da je tema zapravo mršavljenje. To je više mesto na kojem hrono domaćice razmenjuju recepte, nego što se hvale brojem izgubljenih kilograma. Sa sajber zajednicom češće dele fotografije hrane koju su smazale za neki od obroka, nego fotografije figura pre i posle dijete. Istini za volju, kada to učine razlike su zaista vidljive.

Ali i ova zajednica ima svoje muke. Hrono harmoniju prekinuo je nedavni raskol podelivši zajednicu. Jedni su se priklonili dr Ani Gifing, koja tvrdi da je tvorac ove ishrane, dok su drugi stali uz Anu Ćubelu, novinarku i autorku popularnog hrono kuvara. Za veliku hrono šizmu kriv je, naravno, međunarodni faktor. Francuski profesor dr Alen Delaboa bacio je anatemu na Anu G. tvrdeći da je njen program plagijat. Tako se ova doktorka našla u paradoksalnoj situaciji – optužena je za isto delo zbog kojeg je ona prethodno sudu tužila dve koleginice. Ulje na vatru dolila je Ana Ć. nazvavši Francuza ocem hrono ishrane. To je bio retorički metak koji ih je, čini se, zauvek razjedinio. Razlaze u realnom pratili su i razlazi u virtuelnom svetu, pa se danas pristalice Ane Ć. okupljaju oko Fejsbuk stranice "Moj hrono kuvar", dok se obožavaoci Ane G. mahom nalaze u grupi "Hrono ishrana, bez cenzure".

Ćubelin kuvar nalazi se među deset najprodavanijih naslova u jednoj knjižari, njen blog među 50 najposećenijih internet sajtova, a stranica na FB ima 86.000 pratilaca. Kroz ordinaciju dr Ana Gifing, prema podacima sa sajta, za devet godina prošlo je 60.000 ljudi. I ona je napisala hrono knjige, pod njenim imenom prodaje se nekoliko namirnica, a na FB stranici prati je više od 140.000 ljudi.

Oni koji žele da smršaju, po pravilu, traže recept koji će im što brže i uz što manje znoja doneti najbolje rezultate. Najnoviji izum – neinvazivna liposukcija za deset dana obećava deset kilograma manje. Oni koji su probali tvrde da su izgubili samo 20.000 dinara, koliko ih je koštao tretman. Ova metod podrazumeva da se za doručak popiju takozvani lipo napitak i kafa, zatim ponovo za ručak lipo napitak uz povrće i za večeru 180 grama mesa i opet povrće. I ovde dan počinje toplom limunadom, preporučuju se laksativi, a i krastavac kao prva pomoć za slučaju napada gladi. Tvorac ove dijete je izvesni Kenan Mandra, nutricionista iz Bosne i Hercegovine. Da ima onih koji su spremni da plate da bi gladovali svedoči podatak da je Mandra do sada otvorio centre u Beogradu, Sarajevu i Podgorici i ne namerava da stane. Oni koji su imali iskustva s ovom liposukcijom tvrde da su bili gladni, nervozni i malaksali. Čak i kada su rezultati izostajali nisu odustajali iz jednog razloga – upornost u gladovanju srazmerna je količini novca kojim platimo nutricionistu.

Vitka linija bez truda formula je za kojom tragaju generacije u nazad. Pre Drugog svetskog rata izmišljen je sapun koji je trebalo pod tušem da spere masne naslage. Zamisao da se spavanjem stigne do idealne težine bila je popularna šezdesetih godina prošlog veka – uz pomoć jakih sedativa Amerikanci su se uzdržavali da ne prilaze frižideru. A kompjuterska tehnologija i 21. vek doneli su naočare za mršavljenje. Naime, Japanci su ih proizveli pre nekoliko godina, a funkcionišu tako što stvaraju privid da jedemo veće i ukusnije porcije.

Spisak izumitelja dijeta koje preko noći garantuju maksimalan učinak sve je duži. Iako živimo u dobu u kojem je gojaznost jedan od vodećih uzroka smrti, neverovatno je da baš niko od njih nije dobio Nobelovu nagradu. Ili je suština baš u tome?

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još