VAŽNI SPOMENICI KULTURE: Beograd domaćin skupa o grobljima

Glavni grad Srbije odabran je u oštroj konkurenciji, u kojoj su bili gradovi poput Istanbula, Rima, Milana i Porta, za domaćina skupa čija je misija očuvanje i predstavljanje značajnih evropskih grobalja kao važnih delova kulture, saopšteno je iz beogradskoj JKP "Pogrebne usluge".

Direktor preduzeća Vladan Đukić rekao je da održavanje konferencije predstavlja krunu intenzivnog angažovanja zaposlenih ovog preduzeća na očuvanju i promociji evropskog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

- Velika je čast što su Beograd, odnosno Novo groblje, odabrani za domaćina ovog značajnog događaja, što smo uspeli bukvalno da otmemo od drugih kandidata da se održi baš kod nas. Konkurencija je bila kao za Olimpijadu, a da se ASCE održava baš u našem glavnom gradu je znak da poštujemo sve verske zajednice, kao i da baštinimo kulturna dobra kroz istoriju - naglasio je direktor Đukić.

Prema njegovim rečima, posebno je važno što je konferencija otvorena na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i na datum kad se obeležava početak proboja Solunskog fronta u Prvom setskom ratu.

- Naš cilj je da vaspitamo mlađe, jer ako ne poštujemo naše pretke, nemamo ni budućnost, jer koliko mi brinemo o njima, tako će naslednici brinuti o nama. Cilj je da pokažemo kakvu brigu poklanjamo našim precima bez obzira na ime, prezime, nacionalnost, veru, pol - naglasio je Đukić, i dodao da mnogi ne znaju da je najveći broj naših predaka sahranjen u Austriji, a ne na Zejtinliku, kako većina misli.

Na konferenciji učestvuje oko 150 eksperata iz 24 zemalja, istoričara umetnosti, umetnika, konzvervatora, turističkih radnika i drugih profesionalaca koji se staraju o istorijskim grobljima širom Evrope, rekao je direktor Đukić.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još