IDEALNA ZA JESENJE DANE: Bundeva - štit od bakterija i virusa

Promena godišnjeg doba, tačnije jesen, može da dovede i do promene raspoloženja što dovodi do depresije i anksioznosti. Zato je važno da se u ovom periodu hranite pravilno i da se na trpezi nalazi što češće sezonska hrana koja utiče na zdravlje.

Prema dr Trevoru Kejtsu bundeva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što je dostupne u ovo doba godine, ona je i izuzetno zdrava namirnica, a nauka je dokazala da se u bundevi nalazi veliki broj fitonutrijenata karotenoida.

- I semenke bundeve su odlične za konzumiranje u jesen, jer su bogate beta karotenom i dobar su izvor cinka. Tikve takođe utiču na blistav ten i zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata - ističe doktor.

Dr Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

Tako je među povrćem bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim što je svojom koncentracijom provitamina A odličan izvor vitamina A, takođe je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko delovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i celokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Kako sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta, omogućava bolje funkcionisanje jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Takođe pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Izvor: Politika.rs/Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još