Nema krize na berzi

Broj investicionih fondova u Srbiji ove godine je uvećan sa šest na osam, a vrednost imovine opala im je na 3,427 milijardi 17. marta, sa 4,036 milijardi dinara, kolika je bila poslednjeg dana 2007. godine. Direktor društva za upravljanje fondovima "Citadel" Aleksandar Krtinić smatra da će vrednost akcija do izbora 11. maja biti "kao na klackalici" zbog političke neizvesnosti, dok će nakon izbora biti jasno u kom će pravcu ići tržište. 

Krtinić je izrazio očekivanje da će, dugoročno gledano, razvoj tržišta u Srbiji ići "u dobrom pravcu". Stručnjak Centra za visoke ekonomske studije Duško Vasiljević rekao je da je pad na tržištu kapitala u Srbiji rezultat i političkih i ekonomskih okolnosti. Neke kompanije nisu pokazale očekivane rezultate, a cene pojedinih kompanija bile su nerealno visoke, kazao je on. 

- Prošle godine imali smo krizu oko vlade i izbor Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta, ali je beležen rast na berzi uprkos neizvesnoj situaciji. Politička situacija je mnogo nepovoljnija nego tada i ima veći uticaj, ali uticaj imaju i ekonomski pokazatelji - rekao je Vasiljević. Pad vrednosti ne ukazuje na dublju krizu jer je tržište plitko, obim trgovine je mali, pa trgovanje nije pouzdan indikator ekonomskih pokazatelja, reako je on i dodao da se u odnosu na isti period prošle godine beleži veliki pad na srpskoj berzi, ali da su se slične stvari događale i na drugim tranzicionim tržištima. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još