Održan “Johan Strauss Fest” u dvorcu Kotek u Futogu

U znak sećanja na lik i delo čuvenog austrijskog kompozitora, dirigenta i violiniste, Johana Štrausa Mlađeg, koji je svoj prvi koncert održao upravo u Novom Sadu, udruženje “The Best Fest” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i medijsku podršku kompanije Color Media Communications od ove godine organizuje manifestaciju “Johan Strauss Fest”.

Festival u čast autora čuvene kompozicije “Na lepom plavom Dunavu” i “najmuzikalnije glave 19. veka”, održan je juče u dvorcu Kotek, današnjoj Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu.

U Novi Sad Štraus je došao sa 22 godine, a iz našeg grada u svet je poneo nekoliko uspomena pretočenih u vrhunska muzička dela. Prema legendi, njegova najpoznatija kompozicija “Na lepom plavom Dunavu”, nastala je kada je Štraus 1867, dvadeset godina nakon prve posete Novom Sadu, bio gost u dvorcima grofa Koteka u Futogu i Sremskoj Kamenici. Note su nastale najverovatnije u Futogu, dok je kompozitor gledao Dunav i sremsku stranu. Nakon Novog Sada, on je turneju nastavio u Rumuniji i Rusiji, a ubrzo zatim i u Americi.

Manifestaciju su pozdravnim govorom otvorili Robert Čoban, predsednik kompanije Color Media Communications i Branka Kulić, istoričarka umetnosti i autorka knjige “Dvorci i letnjikovci Vojvodine”, od koje su prisutni saznali zanimljivosti o nekadašnjem dvorcu Kotek.

Prisutnima se obratio pre samog nastupa i profestor Florijan Balaž, violinista koji je predstavio Kvintet Vojvođanskog simfonijskog orkestra i najavio muzička dela koja će ovom prilikom izvoditi.

Osim Johan Strauss Fest-a, kompanija Color Media Communications od 2017. organizuje "Franz Liszt Fest" u Kaštelu Ečka pored Zrenjanina, na čijem je otvaranju 1820. kao dečak nastupao Franc List, slavni mađarski kompozitor i pijanista.

Pogledajte još