"Overjoyed" i Big Band RTS

U godini svog jubileja Big bend RTS nastavlja da privlači pažnju publike neobičnim koncertima. Još se nisu slegli izvanredni utisci iz februara, kada je orkestar nastupio s legendama jugoslovenskog roka, a novi projekat Muzičke produkcije RTS ponovo je privukao i publikom ispunio Veliku salu Sava centra. Pored slavljenika, na pozornici ove elitne koncertne dvorane 20. marta nastupili su američki vokalni sastav "Overjoyed"  i čak tri hora - Hor RTS, Dečji hor RTS i "Kolibri". Iskorak iz očekivanih stilskih okvira kojima je orkestar veran punih šest decenija, od džeza ka duhovnoj muzici, ima svoje logično opravdanje u datom istorijskom trenutku, u vremenu primetne erozije duhovnih vrednosti. Iako mu to možda nije bila namera, ovaj koncert poslao je jednu suptilnu, opšteljudsku poruku, koju je publika jasno prepoznala.

Koncert je započeo Big bend, sjajnom obradom Đurđevdana, koju je napisao Ivan Ilić, a zatim su na scenu izašla sva tri hora. Duhovna muzika u izvedbi dečjih horova nosi sa sobom emocionalni naboj kome je teško odoleti. Mokranjčev Tebe pojem koji su otpevali "Kolibri" svojim čistim detinjim glasovima, nepogrešivo je dotakao publiku, kao i mnogo puta dosad. Bio je to samo uvod u neočekivanu gospel obradu iste kompozicije, koju je maestralno izvela fascinantna Ivana Kotov, praćena orkestrom i horovima RTS. Ova mlada pevačica zavidnih glasovnih mogućnosti sasvim je pronikla u tajne soula i crnačkog duhovnog pojanja i suvereno vlada ovim specifičnim izrazom. Na domaćoj sceni gotovo i da nema ozbiljnu konkurenciju i prosto je čudo da je široj publici relativno nepoznata. Obraditi strogo kanonizovanu pravoslavnu kompoziciju na ekstatičan način afro-američkih crkava jeste svojevrsna hrabrost, ali pred Ivaninim zadivljujućim vokalnim egzibicijama pitanje opravdanosti ovakvog eksperimenta postaje manje važno.

Specijalni gost sa čuvenog Berkli koledža iz Bostona, vokalni sastav Overjoyed držao se svog terena, u dobro poznatim stilskim granicama crnačke duhovne muzike. Devetoro mladih crnih pevača okupilo se u ovoj prestižnoj školi u cilju negovanja i razvitka gospela kao specifičnog muzičkog izraza afro-američke populacije. Gospel je nastao u 18. veku, u vreme kada su crni robovi primili hrišćanstvo u svojoj novoj zemlji. Jako afričko muzičko nasleđe u sudaru sa hrišćanskom duhovnom muzikom belih gospodara rezultiralo je autentičnom novom formom duhovne muzike, koja se, uz bluz i regtajm, smatra korenom džeza. Gospel doslovno znači "dobra vest" i uvek se bavi religioznim temama. Od crkvenih obreda do koncertnih sala, gospel uvek nosi sa sobom izuzetno snažnu emociju radosti, ljubavi i vere u Hrista Spasitelja. Kroz mučnu i tešku istoriju crne populacije Amerike, gospel je uvek bio sama suština i izvorište identiteta Afro-amerikanaca. Iako se kroz vreme razvijao i upijao nove muzičke uticaje, od regea, bluza, soula do hip-hopa, on uvek tekstualno slavi Boga i, za razliku od naše duhovne muzike koja je svečana i monumentalna, ima izrazito jak svetovni karakter.

Overjoyed je nastup započeo klasikom Amazing Grace, ali glavninu repertoara čine kompozicije koje spadaju u savremeni gospel, pod jakim pečatom moderne crnačke muzike. Svakog pojedinačnog pevača krase sve vrline rasnog soliste, no horske deonice i slaganje glasova u savršenim uskim slogovima predstavlja glavno oružje ovog sastava. Nadahnuto, s radošću, u maniru crnačkih crkava, uz pokret i igru Overjoyed je na najbolji način publici dočarao snagu i lepotu modernog gospela. 

Iako za vreme njihovog nastupa Big bend, osim odlične ritam sekcije, nije imao mnogo posla, finale koncerta i kompozicija New Voice Ivana Ilića u potpunosti su pripali orkestru. Tradicionalno vizantijsko crkveno pojanje kojim je numera započela u izvođenju hora preraslo je u briljantni instrumental sa svim atributima vrhunskog džez aranžmana. Članovi sastava Overjoyed i horovi su se pridružili, razotkrivajući osnovnu ideju ove kompozicije -  istinska vera i molitva dolaze iz srca i ne postoji jednoobrazni recept za tu spiritualnu komunikaciju. Bez obzira na razlike u formi ispoljavanja vere, pred Bogom smo svi isti, njemu podjednako važni.

Posle  zajedničke izvedbe tradicionala Oh, Happy Day, uz koji je publika zaigrala, koncert je završen s optimističnim osećanjem da su srećna budućnost i bratstvo među ljudima ipak mogući.

Pogledajte još