DIJETETIČARI UPOZORAVAJU: Prženi krompir može da uspori metabolizam

Uravnotežena ishrana je veoma važna, naročito za one koji žele da skinu suvišne kilograme. Nažalost, mršavljenje nije uvek lako i postaje sve teži zadatak kako starimo.

Naš metabolizam s godinama usporava, ali možemo da ga podstaknemo ako iz svoje ishrane izbacimo određenu hranu koja nam škodi. To uključuje nekoliko zaista ukusnih namirnica, među kojima je i prženi krompir.

Dijetetičarka Ketrin Hervasio za "She Find" je objasnila zašto bi žene starije od 40 trebalo dobro da razmisle pre nego što naruče porciju prženih krompira ako žele da održe svoj metabolizam.

„Osim što je bogat masnoćama, pomfrit je hrana koja sadrži prazne kalorije. Drugim rečima, ne sadrži nikakve hranljive supstance, već samo kalorije, što nije od pomoći za kontrolu težine i zdravlje uopšteno“, kaže Hervasio.

Prerađena hrana poput prženih krompira oduzima telu malo energije dok se probavlja, a drugi problem je što ima značajan udeo trans masti.

„Ova pržena i slana namirnica je neverojatno ukusna, ali može da dovede do niza zdravstvenih problema, od srčanih bolesti preko dijabetesa do karcinoma. Kada se konzumira u manjoj meri, krivac je za gomilanje kilograma i sporiji metabolizam“, tvrdi dijetetičarka.

Dobra vest je da postoji alternativa prženim krompirima kakve naručujemo u lancima restorana brze hrane. Zdraviju verziju možete pripremiti u sopstvenoj kuhinji.

„Krompir možete da ispečete na papiru za pečenje u rerni, bez ulja. Pazite i na to koliko ga solite. Neće biti ukusan kao iz restorana brze hrane, ali je mnogo bolji izbor za vaše telo“, zaključila je ona.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.