MNOŠTVO ZDRAVSTVENIH BENEFITA: Za šta je sve dobar čaj od anisa?

Anis je biljka koja potiče iz Egipta, a koristi se kao začin u jelima i pićima, ali i za pravljenje čaja. Svaki čaj ima određene zdravstvene koristi za naše telo. Neki nam ublažavaju bol u grlu, drugi nam pomažu da prebrodimo stomačne tegobe, a postoje i oni koji nam jačaju imunitet.

Čaj od anisa sadrži mnoge nutrijente, a koristi se za bolju probavu, ublažava menstrualne bolove, simptome menopauze i smanjuje upale.

Kako napraviti čaj od anisa?

Anis je laganog i slatkog ukusa. Iako se može kupiti već gotov čaj od anisa, ovaj čaj se takođe može napraviti i od samog začina. U pripremi čaja se koriste semenke i listovi. Jednu kašiku svežih semenki anisa stavite u šolju i sipajte u nju vodu koja je provrila. Ostavite ovu tečnost da odstoji oko 10 minuta, a onda je procedite. Na kraju možete dodati malo meda ili mleka. Čaj treba piti polagano. Ako imate kupovni čaj od anisa, važno je samo da se pridržavate uputstva koje piše na ambalaži.

Za što je sve dobar čaj od anisa? Ovo su neki problemi kod kojih čaj od anisa može pomoći.

1. Sadrži puno gvožđa

Čaj od anisa sadrži puno gvožda. Samo jedna kašika semenki anisa sadrži 13 posto dnevne doze gvožđa. Osim gvožđa, sadrži i mangan i u manjim dozama kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i bakar.

2. Može spriječiti pojavu čira na želucu

Čir na želucu je vrlo neugodna bolest koja može uzrokovati mučninu, probavne smetnje i neprijatan osećaj u području prsa. Čaj od anisa može sprečiti pojavu čira, ali i ublažiti same simptome kod osoba koje imaju čir.

3. Dobar je za probavne probleme

Čaj od anisa se koristi i za probavne probleme kao što su proliv i zatvor, ali i za mučninu ili povraćanje. Od davnina se koristi kao blagi laksativ. Odličan je za smirivanje nervoznih creva i gasova u stomaku. Kada se koristi u ove svrhe, potrebno ga je piti nezaslađenog.

4. Dobar je za respiratorne probleme

Ovaj čaj leči bronhije, odnosno olakšava iskašljavanje, a može biti i prva pomoć kod prehlada, gripa, bronhitisa ili astme.

5. Ublažava simptome menopauze

Menopauza je normalan proces koji nastaje starenjem kod žena, a pojavljuju se simptomi kao što su noćno znojenje, slabost i suvoća koža. Anis se u telu ponaša kao estrogen i zato može ublažiti simptome menopauze.

6. Smanjuje upale u telu

Određene studije su pokazale kako semenke anisa mogu smanjiti upale u telu i sprečiti pojavu bolesti. Anis je bogat antioksidansima pa može i sprečiti pojavu bolesti koje uzrokuju oksidativnu štetu u organizmu. Samim tim, ovaj čaj može i ojačati imunitet. Osim toga, čaj od anisa se preporuča dojiljama jer stimuliše izlučivanje mleka, dok će kod male dece i odojčadi pomoći protiv grčeva.

Ima li čaj od anisa nuspojave?

Za većinu ljudi čaj od anisa neće imati nikakve nuspojave. Ipak, kod nekih osoba može doći do alergijske reakcije, pogotovo kod osoba koje su alergične na začine poput komorača, peršuna, celera ili mirođije. Takođe, ne preporučuje se uzimanje ovog čaja osobama koje imaju rak dojke ili endometriozu pošto anis deluje kao estrogen.

Izvor: N1 Hrvatska
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još