OBRATITE PAŽNJU: Na ten utiče i ono što jedete

Dok brinete o kilogramima mala je verovatnoća da ćete istovremeno da vodite računa i o tenu. Ali, ako su neke namirnice dobre za struk, ne znači da su i za kožu pa zato ipak povedite računa.

„Često su problemi s kožom povezani s upalom, problemima sa varenjem i neuravnoteženim hormonima”, kaže nutricionista Paulina Li.

Ona navodi i koja ishrana pravi žarišta i probleme sa kožom lica.

Redovno konzumiranje hrane koja izaziva upale

Pomfrit, pržena piletina, peciva i beli hleb... su na vrhu spiska loših namirnica. Iako ih je zaista mnogo u praksi, važno je da ih ne jedete često, ako već ne možete da ih izbegavate.

Istraživačke studije su uočile neravnotežu mikrobioma creva i kože, poznatu kao disbioza u brojnim uobičajenim kožnim bolestima, uključujući akne, rozaceu, psorijazu i atopijski dermatitis. Konzumirajući uravnotežene i zdrave obroke, možemo pozitivno da utičemo na kožu.

Jo-jo dijeta

„Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da postoji znatna korelacija između akni i poremećene ishrane, što znači da je poremećena ishrana varijabla koju bi trebalo kontrolisati u istraživanjima povezanim s aknama”, kaže dijetetičarka Rejčel Fajn koja navodi i da za čistiju kožu treba da smanjite nivo stresa.

„Poznato je da restriktivne dijete i jo-jo dijeta povećavaju stres”, dodaje ona.

Ne jedete dovoljno probiotika

U ishrani nemate dovoljno probiotika i to može da doprinese razvoju određenih kožnih stanja, posebno ako imamo lošije zdravlje creva.

„Jedna studija je pokazala da je unos probiotika povezan sa znatno nižom učestalošću ekcema”, dodaje Fajn.

Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima

Volite testeninu, pecivo i slatkiše? Osim odbacivanja ove nezdrave hrane iz vaše svakodnevne ishrane za bolje zdravlje, to može biti i blagoslov za vašu kožu.

„Rafinisani ugljeni hidrati kao što su pirinač, hleb, prženi proizvodi, slatkiši i sokovi su hrana s visokim glikemijskim indeksom. Takva hrana brže podiže šećer u krvi”, kaže Li, dok istraživanja sugerišu da hrana koja podiže nivo šećera u krvi uzrokuje i veći odgovor na insulin i može pogoršati pojavu akni.

Malo vlakana

Ishrana s niskim udelom vlakana može biti još jedan od uzroka kože bez sjaja.

„Baš kao što su važni probiotici, važni su i prebiotici i vlakna, koji su jednako korisni za sistem za varenje. Prema onome što znamo o povezanosti creva i kože, zdrava creva znače zdravu kožu”, ističe Li.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još