REŠITE SE STARAČKIH PEGA: Šest prirodnih preparata za pigmentne mrlje

Melanociti su ćelije odgovorne za glavnu pigmentaciju ljudske kože. Ove ćelije proizvode najtamniji i najvažniji pigment u našoj koži koji se zove melanin i koje u specifičnim situacijama ostavljaju fleke na licu.

Na licu ili telu kod pojedinih osoba se pojavljuju razne tamne mrlje, kao što su pege, mladeži, lentigo, hloazma i drugi.

Izabrali smo za vas šest efikasnih lekova koji će vam pomoći da se rešite staračkih pega.

1. Maska od kvasca

Pomešajte kvasac u količini od 15-20 grama sa sveže ceđenim limunovim sokom, 1,5 kašičice. Nanesite masku, držite 20 minuta i isperite toplom vodom. Nakon nanošenja maske kvasca, namažite lice hranljivom kremom.

2. Kaša od krastavaca

Sveže krastavce narendajte na sitno, dobijenu kašu nanesite na mesta sa staračkim pegama i držite 15 minuta. Ponovite postupak tri puta za redom.

3. Limunov sok

Limunov sok razblažite vodom (odnos 1:10) i obrišite staračke pege dobijenim rastvorom limuna dva puta dnevno.

4. Slatka paprika za lice

Slatku papriku narendajte na sitno i dobijenu kašu nanesite na lice. Držite pola sata, uklonite i namažite lice dobrom hranljivom kremom. Maska od slatke paprike ne samo da će pomoći u uklanjanju staračkih pega, već će i zasititi kožu esencijalnim vitaminom C.

5. Voda od banane

Uzmite koru od velike banane i sitno iseckajte. Sipajte ključlu vodu u količini od 250 mililitara i infuzirajte dok se potpuno ne ohladi. Procedite, sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Obrišite nastale kockice leda na licu i drugim delovima tela nakon spavanja.

6. Kiselo mleko ili jogurt

Nanesite bilo koji od gore navedenih fermentisanih mlečnih proizvoda na lice i ostavite da deluje 15 minuta. Nakon 15 minuta uklonite masku pamučnom podlogom, nakon što je natopite limunovim sokom ili odvarom cvetova limete.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još