STRUČNJACI OTKRILI: Zašto muškarci posle odnosa najradije žele da spavaju?

Napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa.

- Hemikalije u muškarčevom telu menjaju se nakon orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički menja njegovo telo i čini ga umornim - objašnjava Dejvid Makenzi, seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju lekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige "Zašto muškarci zaspu nakon seksa?".

- Smatra se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa - kažu.

Stručnjaci dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminobuterna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osećaj pospanosti, prenosi "Reader's Digest".

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na nov nivo.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljniji jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, pa žena ne doživljavaja njen gubitak i u stanju je da se grli i satima priča nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Lauri Betito, psihološkinja iz Montreala specijalizovana za seksualnost.

- Žene vole da obrade svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, biće još manje nakon vođenja ljubavi - kaže.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

- Ljubav vodite pre obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

- Budite intimni uveče, pre omiljene emisije.

- Izbegavajte seks jako kasno uveče jer ćete oboje verovatno odmah zaspati.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on pet minuta - najbolje je da se nađu negde u sredini, pa da odvoje 15 minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

- Oboje, i muškarci i žene se obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspe uvek svi muškarci, neki znaju ostati budni i uživati u druženju i razgovoru s partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspi - dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Zapamtite, to što partner ili partnerka utone u san odmah nakon seksa ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerka oseća prijatno u vezi.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još