DONET NOV ZAKON: U Velikoj Britaniji zbog seksualnog uznemiravanja žena na ulici - kazna do dve godine zatvora

Seksualno uznemiravanje žena u javnosti, uključujući i zviždanje, dobacivanje i nabacivanje na ulici, biće kažnjivo sa dve godine zatvora po novom predloženom zakonu u Velikoj Britaniji.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman već je podržala zakon, koji je predložio ministar Greg Klark, po kojem će pomenuto ponašanje biti smatrano prekršajem insistirajući da "svaka žena treba da se oseća bezbedno dok šeta ulicama".

Seksualno uznemiravanje u javnosti je već ilegalno, ali ne postoji kao zaseban prekršaj.

Britanske vlasti žele ovim potezom ne samo da žele da ohrabre žene da prijave takva iskustva, već i da učine zakon "jasnijim" građanima i policiji tako što će naglasiti ozbiljnost zločina, prenosi Independent.

Predlog zakona predstavlja amandman na Zakon o javnom ponašanju iz 1986. godine, a njime se uvode strože kazne za počinioce pa je maksimalna kazna povećana sa šest meseci na dve godine.

Predlagač Greg Klark kaže da je utvrđeno da je takozvano "nabacivanje" i seksualno uznemiravanje u javnosti veoma raširen problem.

Pod zakon će potpasti svako ko je počinio zločin po definiciji "namernog uznemiravanja ili uzrokovanja straha" kod žrtve na osnovu njenog pola.

Takvo ponašanje pokriva "preteće, zlostavljajuće ili uvredljive" reči i ponašanje, poput nabacivanja.

Britanske vlasti razmatraju da tome dodaju i druga ponašanja, poput praćenja nekog, nepristojnih gestova, komentarisanja u pravcu žrtve ili spore vožnje uporedo sa njom.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još