OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Visok krvni pritisak sve češća pojava kod dece

Iako većina ljudi veruje da se visok krvni pritisak ili hipertenzija javlja samo kod starijih ljudi, danas je sve češća pojava i kod dece.

Pedijatri objašnjavaju da, što je dete mlađe, to je verovatnije da je visoki krvni pritisak prouzrokovan specifičnim i prepoznatljivim zdravstvenim stanjem. Starija deca mogu da razviju visok krvni pritisak iz istih razloga kao i odrasli, a to su gojaznost, odnosno višak kilograma, loša ishrana i nedostatak vežbanja.

Promene načina života, kao što je zdrava ishrana sa malo soli i više vežbanja, mogu da pomognu u smanjenju visokog krvnog pritiska kod dece, ali u nekim slučajevima jedino rešenje su lekovi.

Dakle, lečenje visokog krvnog pritiska kod dece ne razlikuje se mnogo od lečenja visokog krvnog pritiska kod odraslih osoba.

Iako povišeni krvni pritisak kod dece obično ne prouzrokuje simptome, postoje određeni pokazatelji koji mogu da ukažu na to da je došlo do takozvane hipertenzivne krize, inače izrazito opasnog stanja po život.

Simptomi hipertenzije

Znakovi uključuju glavobolje, napade, povraćanje, bolove u grudima, ubrzani rad srca i kratkoću daha, a svaki od ovih stanja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Kada posetiti lekara?

Krvni pritisak vašeg deteta treba proveravati tokom rutinskih pregleda počevši od treće godine, pa na svakom idućem pregledu ako se utvrdi da dete ima visoki krvni pritisak, piše klinika Mejo.

Isto tako, ako dete ima stanje koje može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, uključujući prevremeni porođaj, nisku porođajnu težinu, urođenu srčanu bolest i određene probleme sa bubrezima, merenje krvnog pritiska može da počne ubrzo nakon rođenja.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još