POMETNJA U LONDONU: Policija upala u galeriju da spase onesvešćenu skulpturu (VIDEO)

Londonski policajci upali su u umetničku galeriju kako bi pomogli onesvešćenoj ženi. Ispostavilo se da su spasavali skulpturu!

Skulptura pod nazivom "Kristina" izazvala je priličnu pometnju u londonskoj umetničkoj galeriji jedne večeri u novembru.

Napravljeno od samolepljive trake za pakovanje i penastog materijala, delo prikazuje sestru vlasnika galerije onesvešćenu nad tanjirom supe, navode u galeriji "Laz emporijum", u Sohou.

Policija je razvalila vrata galerije nakon što je videla, kako su mislili, "ženu u nesvesti koja je pala preko stola u zaključanoj galeriji", navodi se u saopštenju galerije.

Metropolitenska policija saopštila je da je primila poziv u vezi sa "zabrinutošću za dobrobit osobe u zatvorenom poslovnom prostoru", a oni "imaju dužnost da reaguju kada postoji zabrinutost za nečiju dobrobit".

Međutim, kada su ušli unutra, otkrili su da je žena zapravo umetnička instalacija, koju je naručio vlasnik galerije Stiv Lazarides, navodi galerija.

U trenutku kada je policija ušla, kako je objasnio Lazarides, Hana Blekmor koja je zaposlena u galeriji, samo što je zaključala umetnički prostor i popela se na sprat da sebi skuva čaj.

- Sišla je i videla vrata koja vise sa šarki i dva zbunjena policajca! - rekao je vlasnik, koji je i bivši agent čuvenog grafiti umetnika Benksija.

Umetnost treba da izazove reakciju

Prema rečima Hane Blekmor, u oktobru, dok je skulptura bila izložena na Londonskom sajmu, neko je pozvao Hitnu pomoć.

- Umetničko delo treba da provocira i to se ovde definitivno postiže - primetila je Blekmorova.

U galeriji se navodi da je skulptura rad američkog umetnika Marka Dženkinsa. Lazarides je od njega naručio "delo o kojem će se pričati i koje će moći da se smesti za bilo koji trpezarijski sto" u galeriji.

Iako skulptura trenutno nije na prodaju, Artnet njuz navodi da će, ako se to ikada promeni, umetničko delo koštati oko 22.000 dolara.

Oni koji žele da vide "Kristinu" mogu to učiniti u galeriji "Laz emporijum" do 24. decembra.

Izvor: RTS
Foto: ilesmarkart - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još