Vaginini monolozi

"Vaginine monologe" izvodilo je u Ateljeu 212 devet sjajnih, uspešnih i obrazovanih žena, a još hiljade drugih poznatih, i anonimnih, omogućilo je da se ženski glasovi čuju kroz ovu predstavu. Duhovita, dirljiva, seksi... Da, predstava sve to jeste. 

Duhovita, zato što se ženskim problemima bavi na tako naizgled lak i humoristički način. Zato što otkriva tajne koje intervjusiane žene ni sa kim nisu delile. "Prvo su se jako stidele da pričaju o svojim vaginama. Ali, kad bi počele, nisu mogle da se zaustave", kaže u svojoj knjizi Iv Ensler.

Dirljiva je jer pokazuje da žena, ma gde bila, ma kako se zvala, ma kojoj nacionalnosti pripadala, trpi nasilje. Nasilje ne mora biti eksplicitno, fizičko i krvavo. Dovoljno je da njena reč manje vredi, da se njoj manje veruje zato što je žena. 

Predstava je seksi zato što otvoreno, bez stida, bez društvenog pritiska govori o svim tim stvarima koje ženu uzbuđuju, koje je čine zadovoljnom.

Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Sanja Vejnović, Maja Posavec, Kristina Krepela, Mirjana Bobić-Mojsilović, Luna Lu, Duška Jovanić i Nensi Abdal Saki.

Devet žena su monologe interpretirale sjajno, s posebnim šmekom, energijom, iskustvom, humorom koja svaka od njih poseduje, i daje. Sve su izgledale moćno, jako, sve su čitale tekst s potpunim razumevanjem. Svakoj je tekst potpuno pristajao.

Iv Ensler je vodila preko hiljadu intervjua sa ženama iz skoro svih delova sveta. Žene su joj posle predstave prilazile i poveravale svoja iskustva. Bilo da je to kako je živeti pod teškim čadorom, u zapadnom svetu, ili biti Bosanka.

Iv Ensler, autorka "Vagininih monologa", osnovala je pre deset godina V-day. Odlučila je da organizuje prvo izvođenje ove predstave na Dan zaljubljenih (14. februara) u Njujorku. Nakon prikazivanja "Vagininih monologa" na brojnim scenama, stotine žena ispričale su joj vlastita iskustva nasilja i zlostavljanja. Predstava je oslobodila njihove glasove.

Pod V-zastavom udružile su se aktivistkinje zagrebačkog Centra za ženske studije, sarajevske Fondacije "Cure" i organizacije Antitrafiking centar iz Beograda, okupivši neverovatnu žensku ekipu, koja će, igrajući ovog vikenda u sličnom sastavu u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, skrenuti pažnju na veliki društveni problem – nasilje nad ženama, na kreativan i drugačiji način.

Nada Veljković

Priču o tome kako da budete žena pročitajte ovde:

Pogledajte još