IMA IH PET: Koje su razlike između ženskog i muškog orgazma?

Naučna istraživanja pokazuju da postoje velike razlike između muških i ženskih orgazama. Naime, ljudsko telo je neverovatno, bilo da ste žena ili muškarac jer ne samo da imate sposobnost da stvorite novi život, već i da zaista uživate dok to radite. Najjednostavnije rečeno, funkcija orgazma je povezivanje sa osobom sa kojom ga delite.

Ali, kada je u pitanju ovo jedinstveno ljudsko zadovoljstvo, postoje neke stvari koje možda ne znate. Na primer, šta se dešava sa našim mozgom tokom orgazma? Da li i žene "ejakuliraju" na svoj način kao što to rade muškarci? Da li je učestalost orgazama ista kod oba pola? U nastavku teksta otkrivamo vam tajne i glavne razlike između muškog i ženskog orgazma.

U VIŠE RUNDI

Seks je složen proces koji obuhvata 4 faze: početno uzbuđenje, razradu, orgazam i post-orgazam. U periodu koji se zove post-orgazam, smatra se da je drugi orgazam fizički nemoguć. Iako je seks i dalje moguć u slučaju žena, šanse da će ona doživeti ponovo orgazam su minimalne, budući da uvek postoje izuzeci od pravila. Najčešće nakon orgazma žena gubi interesovanje za seks, pri čemu iako su njeni genitalni organi i dalje voljni da učestvuju u ovoj aktivnosti, na psihičkoj bazi ona će prolaziti kroz period nezainteresovanosti za seks, što može trajati par minuta, ali i nekoliko dana, što s muškarcima nije slučaj.

TRAJANJE

Kada je u pitanju trajanje orgazma, vagina i klitoris su u prednosti. Prema poslednjim istraživanjima ženski orgazam u proseku traje oko 20 sekundi (pa čak i duže), dok ejakulacija penisa i muški orgazam traju od 3-10 sekundi. Orgazmi doduše mogu varirati po svojoj dužini i intenzitetu. Oni takođe mogu biti specifični za osobu i situaciju, odnosno zavise od toga da li ih doživljavate sami ili u duetu.

BIOLOŠKA SVRHA

Sa evolucionog i anatomskog stanovišta, prilično je lako razumeti zašto penis doživljava orgazam; proces pomaže da tečnost ispunjena spermom stigne do materice i oplodi sva jajašca koja tamo čekaju. Ljudski rod se oslanja na ovaj proces kako bi se rađanje beba nastavilo. Međutim, kada su žene u pitanju tu stvari nisu baš najjasnije. Prema rečima stručnjaka nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da ženski orgazam ima biološku svrhu. Ženski orgazam se može posmatrati kao muške bradavice: one imaju jasnu funkciju kod žena, ali ne i kod muškaraca. Neki stručnjaci smatraju da se orgazam kod žena javlja kako bi ih podstakao da češće imaju intimne odnose.

REAKCIJE MOZGA

Istraživanja su pokazala da različite oblasti mozga postaju aktivne tokom seksa, kada su muškarci i žene u pitanju. Međutim, kada dođe do orgazma jednako i kod žena i muškaraca aktivira se oblast u malom mozgu, donjem delu koji je odgovoran na motorne funkcije.

EJAKULACIJA

Dakle, svi znamo da tipičan vrhunac muškarca uključuje ejakulaciju semene tečnosti. Međutim, istraživanja pokazuju da samo oko 55% žena izbacuje beličastu tečnost iz vagine tokom seksa. Ali, ovo bi trebalo uzeti s rezervom, jer se postavlja pitanje da li se zapravo samo radi o tome da je neko stimulisan na pravi način ili ne.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još