Koko Šanel bila nacistički špijun?!

Američki novinar Hal Von koji živi u Francuskoj, autor nove biografije slavne modne kreatorke, navodi da knjigu zasniva na podacima iz francuskih, engleskih, nemačkih i američkih arhiva.

U knjizi "Sleeping with the enemy, Coco Chanel's secret war" (U krevetu sa neprijateljem: tajni rat Koko Šanel) autor tvrdi da je 1940. obaveštajna služba nemačkog generalštaba Abver regrutovala modnu kreatorku koja je tada imala 57 godina.

Postala je agent F-7124 pod šifrovanim imenom Vestminster, po njenom bivšem ljubavniku i prijatelju vojvodi od Vestminstera.

Za račun Abvera ona avgusta 1941. putuje u misiju u Španiju, sa još jednim agentom, a zadatak im je da regrutuju nove agente.

Koko Šanel, piše Von, se nadala da će u zamenu za špijuniranje izdejstvovati oslobađenje jednog rođaka iz nemačkog logora.

U to vreme ona je bila zaljubljena u nemačkog oficira i nacističkog agenta barona Hansa Gintera fon Dinklagea zvanog "Špac" sa kojim je održavala dugu vezu.

"Špac" je bio zaslužan i za to što je Koko Šanel tokom godina okupacije mogla da stanuje u otmenom pariskom hotelu Ric koji su često posećivali Herman Gering i Jozef Gebels.

Koko Šanel
(1883-1971) je uvek negirala da je sarađivala sa nacistima.

NJUJORK, (Beta-AFP)

Pogledajte još