POSLE 46 GODINA ODLAZI U ISTORIJU: U Hrvatskoj ukinut JMBG

Hrvatski Sabor danas će raspravljati o konačnom predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, jer danom prestanka važenja tog zakona, 1. januara 2023. godine prestaju da se određuju matični brojevi građana.

- Matični brojevi građana koji su utvrđeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnim brojevima neće se brisati iz postojeće evidencije i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka nije moguće izvršiti korišćenjem matičnog broja, i to kao kontrolni mehanizam. Naime, licu umrlom pre 31. decembra 2008. odnosno licima koja su nestala/umrla tokom Domovinskog rata ili članova porodica stradalih iz Domovinskog rata koji su preminuli do stupanja na snagu Zakona o OIB, nije i ne može biti utvrđen i raspoređen u OIB jer su ista lica ne smatra se obveznicama broja - stoji u Zakonu.

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Kada je uveden, dodeljivan je građanima po mestu prebivališta, a nakon toga po mestu rođenja. Datum rođenja, region rođenja, serijski broj i pol su kodirani u JMBG.

Od 2009. godine uveden je novi matični broj, tzv. PIB (OIB), koji zamenjuje JMBG, ali su u prelaznom periodu oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka između državnih registara.

Šta se krije iza tih 13 cifara?

Datum rođenja, region rođenja, serijski broj i pol su kodirani u 13 cifara JMBG-a.

Prvih sedam cifara JMBG označava vaš datum rođenja, dve cifre posle toga označavaju region rođenja, sledeće tri cifre označavaju pol i serijski broj, a poslednja, 13. cifra je kontrolni broj.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još