Pobunjenici u Tripoliju

TRIPOLI, 22. avgust 2011 -  Izveštači američke agencije koji na licu mesta prate kretanje pobunjenika javljaju da se oni lako iz zapadnih predgrađa Tripolija kreću ka središtu režima, u dramatičnom obrtu libijskog građanskog rata.

Prema izjavi jednog od vođa pobunjenika, jedinica zadužena za zaštutu Gadafija i prestonice se predala, pridružila pobunjanicima i dozvolila snagama opozicije da se slobodno kreću.

"Oni će, ako Bog da, večeras ući na Zaleni trg", izjavio je Mohamed al Zavi, tridesetogodišnji pobunjenik koji je ušao u Tripoli.

Zeleni trg je, od početka pobunjeničkog ustanka, bio mesto okupljanja Gadafijevih pristalica.

Ranije u toku dana, pobunjenici su preuzeli vojnu bazu koja je branila grad, pokupili naoružanje i ušli u Tripoli praktično bez otpora.

Nije poznato gde se Gadafi nalazi, mada je u toku dana emitovano nekoliko njegovih besnih tonskih izjava na državnoj televiziji.

U poslednoj takvoj izjavi, Gadafi je potvrdio da su pobunjenici ušli u Tripoli i upozorio da će grad postati novi Bagdad.

UHAPŠEN GADAFIJEV SIN

HAG, 22. avgust 2011 - Pobunjeničke snage uhapsile su Seifa al Islama Gadafija, sina libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je, zajedno sa ocem, optužen za zločine protiv čovečnosti, javlja večeras AP, pozivajući se na izjavu Luisa Morena Okampa, tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Seif Gadafi je sa ocem i šefom libijske obaveštajne službe optužen za naređivanje, planiranje i učešće u napadima na civile, u prvim danima nasilnog gušenja pobune u Libiji.

Tužilac Luis Moreno Okampo rekao je za AP da su Seifa Gadafija uhapsile "specijalne pobunjeničke jednice", ali je odbio da saopšti više detalja i izvor te informacije.

"Ujutru ćemo razgovarati sa pobunjenicima, Vreme je za pravdu, ne za osvetu", poručio je Okampo.
(FoNet)

Pogledajte još