Pet "crnih" dana na Berzi

Najveći gubitnici građevinske firme. Najveći rast ubeležila "Galenika fitofarmacija", a u prometu je bilo 13 hartija preduzeća kojem je preksinoć izgorelo skladište pesticida.

I peti uzastopni dan indeksi akcija Beogradske berze su u padu, indeks najlikvidnijih Belex15 od 0,72 a opšti Belexline od 0,52 odsto. Promet iz 390 transakcija vredeo je 73,59 miliona dinara (909.484 evra), najmanje za oko mesec i po dana. U kontinuiranoj trgovini najveći gubitnici su građevinske firme. Beogradskom "Ratku Mitroviću" cena je pala gotovo osam i po odsto, na 650 dinara, odnosno do minimuma za godinu dana, dok je akcija užičkih "Puteva" izgubila nešto više od sedam odsto. 

Pad od tri i po odsto ubeležio je "Simpo", akcija Komercijalne banke pojeftinila je nešto više, a "Globos osiguranja" nešto manje od dva odsto. Pri tome je u trgovini akcijama Komercijalne juče ostvaren najveći promet, od 7,4 miliona dinara. Najveći rast ubeležila je zemunska "Galenika fitofarmacija", od 3,34 odsto, a u prometu je bilo 13 hartija preduzeća u kojem je sinoć izgorelo skladište pesticida. Akcija "Baninija" poskupela je 2,38 odsto, a  između jednog i dva procenta dobili su Privredna banka Beograd, "Alfa plam" i "Imlek". Na listi akcija s većim prometom, pored Komercijalne, našle su se još tri banke − niška AIK sa 5,9 miliona dinara, beogradska Agrobanka sa 5,4 miliona i novosadska Metals sa 2,7 miliona, kao i gornjomilanovački "Metalac" sa 2,3 miliona. 

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najvredniji promet bio je u trgovini akcijama prehrambenog preduzeća "Beograd", od 4,9 miliona dinara, po nepromenjenoj ceni od 2.100 dinara za akciju, inače, maksimalnoj za godinu dana. Promet od 4,9 miliona dinara ostvaren je na tom segmentu i u trgovini akcijama "Lokve" iz istoimenog mesta. Akcija poljoprivrednog preduzeća menjala je vlasnika po 793 dinara, tj. po dosadašnjem maksimumu. U trgovini akcijama kragujevačkog "Takovo osiguranja", po stabilnoj ceni od 6.000 dinara za akciju, najnižoj za godinu dana, ubeležen je promet od 4,8 miliona dinara. Učešće stranih investitora spustilo se na 28,5 odsto u ukupnoj i nešto više od 30 odsto u trgovini akcijama, pri čemu je u kupovini akcija bilo 21, a u prodaji gotovo 40 procenata. Najaktivniji u trgovini bili su "Ac-broker" i "Euro fineks broker", koji su sa udelom u broju transakcija od bezmalo tri odnosno osam procenata pokrili devet i po odnosno osam i po procenata vrednosti prometa. 

("Pregled")

Pogledajte još