POČELO LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Zašto se u Evropi i dalje pomera sat?

Letnje računanje vremena u Evropi počelo je noćas u 2.00, kada su časovnici pomereni sat unapred, na 3.00, a trajaće do 29. oktobra, kada će se računanje vremena vratiti na zimsko.

Poslednjih godina sve su češće rasprave o tome da li bi trebalo da se letnje računanje vremena ukine. Zapravo, nisu u pitanju samo beznačajne polemike, već je 2018. godine Evropska unija bila na korak do donošenja odluke o njegovom ukidanju.

Evropska komisija je zvanično predložila da se u Evropskoj uniji ukine praksa pomeranja sata. U leto 2018. godine, Komisija je otvorila javnu raspravu o ovom pitanju i dobila 4,6 miliona odgovora.

Prema tadašnjem pisanju evropskih medija, ta javna rasprava je nastala kao rezultat pritiska Evropskog parlamenta, država članica, preduzeća i građana. Rezultat javnih konsultacija je bio da se 84 odsto njih izjasnilo da bi trebalo da se ukine letnje računanje vremena.

Evropski parlament je u martu 2019. godine izglasao da se naredne, 2020. godine ukine pomeranje vremena dvaput godišnje, a države članice dobile su rok do aprila 2020. godine da se izjasne da li će koristiti letnje ili zimsko računanje vremena.

Plan je bio da države koje izaberu da ostanu na letnjem računanju vremena nakon toga više ne pomeraju satove, dok bi one koje su izabrale zimsko računanje vremena 31. oktobra 2020. godine pomerile sat još jednom, nakon čega bi ukinuli tu praksu.

Međutim, to se nikada nije obistinilo. U martu 2020. godine proglašena je pandemija korona virusa, u većini država Evrope uvedene su stroge epidemiloške mere, a izjašnjavanje o ovom pitanju nije nametnuto kao jedan od prioriteta. Do danas, odluka o tome da li će koristiti letnje ili zimsko računanje vremena nije doneta.

Izvor: Danas Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još