Slikarki Snežani Petrović uručena nagrada "Momo Kapor"

Slikarki Snežani Petrović juče je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda uručena prestižna nagrada "Momo Kapor" za likovnu umetnost. Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su akademik Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Momo Kapor" i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke, koja je i ove godine pokrovitelj nagrade.

Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se od 2011. godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se neguje i očuva sećanje na najvećeg pisca među slikarima i najvećeg slikara među piscima. Žiri, koji su činili Dejan Đorić, likovni kritičar (predsednik žirija), Dragan J. Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković, jednoglasno je doneo odluku, a u obrazloženju je istaknuto: Naša likovna scena je među najmanjim, ali najbogatijim raznim pojavama, a ova umetnica je po priznanju slikara za sada jedina novost u srpskoj školi iracionalne figuracije. Za njeno delo se sve više interesuju kolekcionari i šira javnost, što je obeleženo i odličnom monografijom. Stoga je žiri smatra potpunom i celovitom umetničkom pojavom, dragocenom za nas.

Foto: Anja Zelić

Nagrađena umetnica se, u vrlo emotivnom govoru, zahvalila velikom broju poštovalaca njenog i Kaporovog dela koji su se okupili u Svečanoj sali Skupštine grada.

- Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg velikog umetnika Mome Kapora. Velika radost povodom dodele je plaketa sa motivom Momine školice koja nosi u sebi univerzalnu simboliku suštine života, a to je: cilj je postati čovek, a sreća je ostati dete u duši. Ovo je generalno moto u mom životu. Koristim priliku da se zahvalim Zadužbini "Momčilo Momo Kapor" na ovoj prestižnoj nagradi, takođe zahvaljujem se članovima žirija likovnim kritičarima Dejanu Đoriću i Draganu J. Danilovu i galeristkinji Sanji Bjelanović Janković na njihovoj odluci da ove godine nagrade moj rad, zahvaljujem se Erste Banci na njihovoj podršci i svima vama koji ste danas došli da podelite sa mnom ovaj lep trenutak - rekla je Snežana Petrović i pozvala sve zainteresovane da posete njenu izložbu "Neistraženi svet – Retrospektiva" koja će biti otvorena u četvrtak, 13. aprila, u 19 časova u beogradskoj galeriji Sanjaj.

Drugu godinu zaredom rad Zadužbine i nagradu "Momo Kapor" podržava Erste Banka koja kroz partnerstva sa velikim kulturnim manifestacijama, kao i podrškom umetničkoj sceni u manjim, ruralnim sredinama, blizu dve decenije kontinuirano ulaže i doprinosi razvoju kulture i umetnosti u našoj zemlji.

- U ime svih zaposlenih Erste Banke od srca čestitam našoj laureatkinji Snežani Petrović i nadam se, da će bar jedna od njenih nestvarno bajkovitih i čarobnih slika uskoro naći svoje mesto u našoj umetničkoj kolekciji. Ponosni smo što sa Snežanom, osim rodnog grada, delimo i ljubav prema umetnosti, kulturi i obrazovanju, oblastima nad kojima već decenijama neumorno bdimo - izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke.

Naredne godine Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" će dodeliti nagradu za književnost.

Doktor likovne umetnosti Snežana Petrović

Snežana Petrović je rođena 1977. godine u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine na odseku Grafika gde je i magistrirala 2008. godine, a doktorirala je 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu kao docent na Katedri za grafiku. Umetnički rad obuhvata medij slikarstva, grafike, crteža i objekata. Do sada je učestvovala na preko 220 grupnih i realizovala 21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Belgija, Austrija, Češka, Engleska, Španija, Portugalija, Rusija, SAD, Kanada, Indija, Malezija, Kina, Japan). Dobitnica je desetak nagrada i priznanja za svoj celokupni umetnički rad, od kojih se izdvajaju nagrade na 6. Tokijskom međunarodnom trijenalu male grafike 2018. godine u Japanu i 10. Međunarodnom bijenalu grafike "Premio Acqui 2011" u Italiji. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama, kao i u nacionalnim galerijama i muzejima širom sveta.

Izvor: Promo
Foto: Anja Zelić

Pogledajte još