Vladimiru Pištalu nagrada "Zlatna knjiga" Biblioteke Matice srpske

Žiri za Nagradu "Zlatna knjiga" Biblioteke Matice srpske (predsednik dr Milan Micić i članovi Gordana Đilas i dr Zoran Đerić) jednoglasno je doneo odluku da dobitnik nagrade "Zlatna knjiga" Biblioteke Matice srpske, za 2023. godinu, bude prof. dr Vladimir Pištalo.

Vladimir Pištalo je jedan od najprevođenijih srpskih pisaca današnjice, dobitnik najznačajnijih književnih priznanja, doktor istorijskih nauka, profesor i upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica (1981), Manifesti (1986), Čajevi Marsa / Noći (1986), zbirke priča Kraj veka (1990), Vitraž u sećanju (1995), Priče iz celog sveta (1997) i romani Milenijum u Beogradu (2000), Tesla, portret među maskama (2008), Venecija (2011), Sunce ovog dana, Pismo Andriću (2017).

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandrida (1999), bajkovita povest o životu Aleksandra Makedonskog, i novela Korto Malteze (1987). Njegova knjiga eseja Značenje džokera (2019) dobila je nagradu "Meša Selimović".

Sa romanom "Tesla, portret među maskama", Pištalo je doživeo niz velikih inostranih uspeha, budući da je ova knjiga do sada prevedena na 20 svetskih jezika. Tesla je, nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, u Turskoj se prodao u preko 90 000 primeraka (19 izdanja), a u SAD je doživeo čak tri izdanja. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser.

Jedan od najprevođenijih srpskih romana današnjice – "Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala, upravo se pojavio i na kineskom jeziku, čime je doživeo još jedan u nizu inostranih uspeha.

Pored spomenutih književnih priznanja, Vladimir Pištalo je dobitnik Oktobarske nagrade Grada Beograda (2000); zatim nagrada: "Moma Dimić" (2010/11), "Kočićevo pero" (2012), "Grigorije Božović" (2017), "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet (2020), "Teodor Pavlović" za životno delo (2022), a ovogodišnji je laureat nagrade "Borisav Stanković" za celokupni književni opus. Kao prevodilac, dobio je nagradu "Miloš Đurić" za prevod poezije Čarlsa Simića.

Nagradu čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa će dobitniku biti uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 28. aprila 2023.

Okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

Izvor: RTV.rs
Foto: Pixabay

Pogledajte još