Danas se proslavlja Uskrs po julijanskom kalendaru

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja. Hristos je Vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i darovao život večni.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedeljnim postom, pravoslavni vernici počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gde posebnu radost, naročito deci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima.

Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uzneo se na nebo. U pravoslavnoj tradiciji prvo jaje se boji u crvenu boju i čuva se tokom cele godine na posebnom mestu i naziva čuvarkuća.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos voskrese", uz otpozdrav "Vaistinu voskrese".

Patrijarh srpski Porfirije, na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save, čestitao je vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i poručio da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

- Braćo i sestre, neka je blagosloven mirom, radošću i ljubavlju ispunjen današnji dan, neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista, vi i vaši bližnji i vaši srodnici, komšije i čitav svet. Neka nas sve Gospod blagoslovi svojom ljubavlju, svojom pobedom nad našim najvećim neprijateljem nad smrću. Neka nas blagoslovi punoćom života. Živeli i srećan i blagosloven današnji dan i praznik - poručio je patrijarh Porfirije na kraju ponoćne liturgije u Hramu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još