Dejv Klark

Sa Dejvom Klarkom jednostavno nema greške! Tehno master, baron, kralj nisu imena koja su mu tek tako tada... On i jeste jedan od najboljih! 

Klarka gotovo nikada nećete videti da se smeška ili da mnogo kontaktira s publikom dok pušta muziku. On je duboko fokusiran na ono što radi, smrtno ozbiljan, skoro da se i ne pomera. Kada su ga pitali zašto je to tako, odgovorio je da on nije "zabavljač", već je njegov zadatak da bude najbolji u onome što radi. Neki bi rekli da je prosto nerapoložen, ali ne. On ima smisla za humor, i to se u nekim njegovim setovima i čuje. Jak gruv, preko njih melodije koje se brzo smenjuju. Mračno i energično. Tek nakon više od sat vremena od početka seta pokazao je zašto je najbolji. Muzika koja obuzima, neverovatna igra svetlosti, jaki basovi... U jednom trenutku činilo se da niko u EXPO-u ne stoji, svi đuskaju. 

Klark se iza jakog svetla i dima i ne vidi, ali po savršenoj muzici niko ne zaboravlja ko je iza pulta. On se iznova dokazuje publici. To nam i pokazuje - njegova pojava nije važna, važna je samo muzika koju di-džej pravi, i koja osećanja ona u nama izaziva. 

Karijera Dejva Klarka započela je osamdesetih. Bio je hip-hop i soul di-džej. Prvi nastup van Engleske imao je 1988. godine. Nakon toga, gradi globalnu reputaciju. Danas je poznat od Brazila do Singapura, od Rejkjavika do Oklanda; njegov raspored je bukiran šest meseci unapred i uvek je headliner najvećih svetskih festivala. 

Odličan uvod za Klarka napravili su Ewox i Fraky, a pre njih radili su Hardfloor, zvezde iz Nemačke. Producent Ramon Zenker i di-džej Oliver Bondzio sve vreme su se trudili da atmosferu dovedu do usijanja. Iako je njihova muzika bila manje-više plesna, to im je u live act tek jednom ili dvaput pošlo za rukom. Ljudi se nisu dosađivali, ali nisu se ni preterano zabavljali... Dobro je da smo ih konačno čuli u Beogradu, nisu razočcarali, ali su prosto ostali u senci Dejva Klarka.
 
Kada bih ceo ovaj tekst morala da svedem samo na jednu reč, na jedan utisak, bilo bi to – hvala, Dejv! 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Fotografije možete pogledati ovde

Pogledajte još