SMR treća sreća za RTB?

Pošto je raskinut kupoprodajni ugovor s austrijskom kompanijom "Atec Industries", agonija oko nalaženja strateškog partnera Rudarsko−topioničarskom basenu Bor nastavlja se. Uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa, na tenderu drugoplasiranim potencijalnim kupcem, kompanijom SMR, koja posluje u sklopu "Basic element" kontroverznog ruskog biznismena Olega Deripaske. Agencija za privatizaciju, kako se može čuti, uputiće ove sedmice poziv ruskoj kompaniji SMR za pregovore o kupovini RTB Bor. Od dana kada Agencija za privatizaciju bude uputila poziv ruskom SMR, ta kompanija ima rok 60 dana da okonča pregovore i zaključi ugovor o kupovini borskog kombinata. Prema Zakonu o privatizaciji i uslovima tendera za RTB Bor, ruska kompanija će imati rok od 30 dana da njeni predstavnici okončaju pregovore, uz mogućnost da ih produže za još 30 dana. 

A poznato je, ako se Agencija za privatizaciju i potencijalni kupac ne dogovore, i pregovori propadnu, RTB Bor može da očekuje samo − treći tender. Ono na šta ukazuje i poslovodstvo i zaposleni u RTB Bor, tiče se upravo toga da novi gazda bude "valjan domaćin” koji će u ovo posrnulo preduzeće da investira i podigne ga na noge. U to, naravno, spada i izgradnja nove topionice i primena ekoloških standarda. Upravo to je i novi kamen spoticanja, koji će morati da bude rešen novim pregovorima. Prema rečima Zvonka Živaljevića, predsednika metalaca Borskog okruga, čini se da SMR ne želi da garantuje za ekološke štete u Boru, i ne daje garancije da će izgraditi novu topionicu. Rusi, kaže Živaljević, zahtevaju da se ukine rok od četiri godine za modernizaciju Topionice bakra, najvećeg zagađivača u ovom delu Balkana. Uz to zahtevaju da budu oslobođeni odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine, kao i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini. Među njima je i zahtev da se izbrišu svi rokovi za uplatu kupoprodajne cene RTB i da ne snose nikakve posledice ukoliko uplatu ne obavi u predviđenom roku. 

Osim toga, zahtevaju da Republika Srbija i Agencija za privatizaciju snose neograničenu odgovornost u slučaju neizvršenja posla, kao i da im se vrati licitaciona garancija prilikom potpisivanja ugovora, čime bi sve obaveze SMR ostale neobezbeđene. Ovakvi zahtevi su, blago rečeno, neozbiljni ili, bolje rečeno, ucenjivački, na koje mi nećemo pristati. − SMR će morati prvo da se odrekne svojih zahteva koji nisu u skladu sa našim zakonodavstvom i tek tada može da se uđe u pregovore sa njima. Oni praktično ne žele da preuzmu radnike koji su bolesni, već žele zdrave radnike što je potpuni nonsens u sredini koja je decenijama zagađivana.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.