IZABERITE PRAVU NIJANSU: Koje su najbolje i najgore boje senki za svaki ton kože?

Deo onoga što šminku, a posebno senke i ruževe, čini tako zabavnim je mogućnost eksperimentisanja sa novim proizvodima i bojama. Ali to ne znači da ne postoje pravila šta sa čime može i ide, a šta je veliko "ne".

Slično pažljivo odabranoj garderobi, korisno je da prilikom šminkanja imate nekoliko kombinacija na koje uvek možete da računate da će izgledati dobro i adekvatno da naglase vaše karakteristike. Takođe isto kao sa odećom, najveći pokazatelj toga koje boje senki će najbolje da vam stoje, prema mišljenju šminkera je, naravno, vaš ton kože.

- Baš kao što su svakome potrebni laskava majica i farmerke, tako je potrebna i boja senke koja je idealno nekoliko nijansi svjetlija od boje kože kako bi se istakle obrve i kapci, u kombinaciji sa dubljom nijansom koja se koristiti za dodavanje "drame" u pogledu - objašnjava poznati njujorški šminker Endrju Sotomajor za "Real Simple".

Boje senki za svetle tonove kože

Što se tiče senki na svetloj koži - manje je više. Prozirne boje pigmenta mogu da naprave veliki efekat, zbog čega se preporučuje da se odlučite za "meke" boje, kao što su taupe, šampanjac ili svetla šljiva. Izbegavajte visoko pigmentirane ili veoma tamne boje jer one mogu da izgledaju oštro i neprirodno - kada konturirate oči, poželećete da izaberete nešto što je samo nekoliko nijansi tamnije od boje vaše kože.

Nije loše ni da se klonite crvenih i ružičastih (zbog kojih možete da izgledate umorno ili bolesno) i sivih nijansi (koje mogu u finišu da izgledaju kao modrice).

- Nijanse bež boje (poput late kafe) su odlične jer mogu da prikriju crvenilo, a da pritom dodaju sjaj. Za prirodan izgled, nijanse slonovače, kostiju i ljuske jajeta su korisne za buđenje i definisanje kosti obrva u svetlim tonovima - savetuje Sotomaior.

Boje senki za srednje/medene tonove kože

Smatrajte se blagoslovenim, jer prema Sotomaioru, srednji i medeni tonovi kože imaju tendenciju da dobro funkcionišu sa puno boja senki, a da ne izgledaju previše oštro. Uopšteno govoreći, tople, svetle nijanse i pigmentirani metalik završni sloj će biti vaš najbolji izbor.

- Ružičasto zlato je posebno sjajno na kapcima jer se može nositi tokom dana, a zatim ga samo doterajte tamnom olovkom za oči ili jačom bojom za usne za noć - kaže on.

Nema mnogo boja koje ovaj ton kože treba da izbegava, mada mat braon i ljubičaste nijanse koje su previše slične vašem tonu kože mogu da izgledaju "isprano". Za konturiranje, Sotomaior predlaže da uključite srednju bronzanu boju koja je nekoliko nijansi tamnija od boje vaše kože.

- Nanesite je na spoljašnji ugao očiju i razmažite preko crne olovke za mekši efekat - savetuje šminker.

Boje senki za duboke/tamne tonove kože

Kada je u pitanju pojačavanje dubokih i tamnih tonova kože, najbolje je da idete sa nijansama koje iskaču.

- Ne plašite se da stvorite kontrast. Izaberite senke koja oponašaju način na koji vaša koža sija na jagodicama po sunčanom danu. Takođe, volim da kapcima dodam zlatnu ili bakarnu nijansu i da koristim tamnu espreso, šljivu ili crnu senku da razmazujem olovku za veći efekat - predlaže Sotomaior

I živopisne, hladne nijanse zelene i plave mogu da izgledati posebno laskavo, ali ako biste radije ostali na neutralnom terenu, Sotomaior voli da iskoristi prednosti bakarnih, bronzanih i toplih jesenjih nijansi. Trebalo bi da izbegavate senke koje su pepeljaste ili bele boje, koje mogu da izgledaju dosadno ili prosto da ostanu nevidljivi na tamnoj koži.

Izvor: Ona.telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još