SUPERHRANA: Kupine - moćne bobice koje jačaju imunitet i kosti

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi zasigurno bila u prvih deset. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito elagitaninom, kog nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici.

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Kupine imaju brojne zdravstvene prednosti, od kojih se posebno izdvajaju četiri.

1. Za jači imunitet

Zbog svih svojih sastojaka koje sadrži, kupina je idealna za bolji rad, odnosno za jačanje imunog sistema. Redovnim konzumiranjem kupina doprinosite dosta u zaštiti vašeg organizma od raznih infekcija i drugih bolesti, piše "Healthline".

2. Bogate su vitaminom C

Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji čuva vašu kožu, krvne sudove, hrskavicu, tetive i ligamente zdravim. Vitamin C je takođe antioksidans koji može da blokira neka od oštećenja usled dejstva slobodnih radikala, koji se proizvode kako vaše telo razlaže hranu.

3. Za bolju probavu

Ako želite da imate dobru probavu konzumirajte kupinu jer je ona dobar izvor vlakana. Vlakna iz kupine su veoma bitna za normalno funkcionisanje digestivnog sistema, jer regulišu zatvor i održavaju digestivni sistem u idealnom stanju.

4. Za zdrave kosti

Magnezijum i kalcijum koji se nalaze u kupinama su veoma bitni za održavanje zdravlja kostiju. Magnezijum olakšava apsorpciju kalcijuma u organizmu, dok je kalcijum važan za jačanje kostiju.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još