SVAKA TREĆA TRAŽILA POMOĆ INSTITUCIJA: Od 2010. u Srbiji ubijeno 330 žena

Centar za podršku ženama saopštio je povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maja, da je od početka 2023. godine u Srbiji u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno 18 žena.

Među žrtvama u 2023. godini je 16 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, pokazuju podaci koje prikupljaju ženske organizacije i izveštaji medija.

Pet od ovih ubistava počinjeno je vatrenim oružjem, navedeno je u saopštenju.

Samo u masovnim ubistvima koja su se desila 3. i 4. maja ove godine, ubijeno je devet devojčica, što ukupan broj ubijenih od početka godine povećava na 27.

- Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 330 žena. Podaci pokazuju da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć - objašnjava Biljana Stepanov ispred Centra za podršku ženama, prenosi Tanjug.

Identifikovani izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču se: neblagovremenog postupanja; neprepoznavanja nasilja, izostanka među institucionalne razmene informacija, neprepoznavanja prisutnosti pokazatelja visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanka procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, slučajeve femicida uvek treba posmatrati kao krivična dela teškog ubistva.

- Obeležavanjem Dana sećanja na žene žrtve nasilja ukazujemo na ove izazove i sećamo se svih žena koje su ubijene samo zbog toga što su žene - dodala je Stepanov.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Srbije na inicijativu potpredsednice vlade i mreža nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja", kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja podržale su i 32 organizacije civilnog društva, a peticiju je potpisalo više od 8.000 građanki i građana Srbije tokom akcije sprovedene u 25 gradova i opština.

Sećanje na žene koje više nisu među nama ujedno je i opomena da nepostupanje ili pogrešno postupanje nadležnih institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja žene plaćaju svojim životima.

Centar za podršku ženama već više od 18 godina od svog osnivanja, pruža usluge podrške, kao što su licencirani servis SOS telefona, psiho-socijalna podrška i pravno savetovanje, za žene i devojčice žrtve rodno zasnovanog, porodičnog i partnerskog nasilja.

Izvor: Politika.rs/Tanjug.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još