ZBOG KASNE DIJAGNOSTIKE: U Srbiji od AIDS-a godišnje umre bar 10 osoba

Zbog kasne dijagnostike od AIDS-a u Srbiji godišnje umre bar desetoro ljudi, rečeno je na koferenciji održanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a.

- U Srbiji oboleli od HIV virusa žive bolje nego pre deset godina, ali i dalje postoji stigmatizacija kako u zdravstvenom sistemu tako i u društvenom okruženju - ocenio je izvršni direktor organizacije "Potent" Bratislav Prokić.

Dodao je da uspešno lečenje osoba sa HIV-om čini tu osobu nezaraznom, kao i da nije virus taj koji ubija, nego strah, osuda i diskriminacija.

- U 2022. godini u Srbiji su dijagnostikovana 164 slučaja HIV-a, 52 AIDS-a, a umrlo je 20 ljudi - saopštila je Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i ponovila da je seksulani odnos i dalje najčešći način za prenošenje virusa.

Više od polovine inficiranih se kasno javi, ne otkrije virus na vreme, zbog čega lekovi slabije deluju, istakli su učesnici konferencije i dodali da redovnom upotrebom lekova oboleli od HIV-a štite i sebe i druge.

- U Vojvodini postoje četiri centra za lečenje inficiranih, gde se trenutno leče 452 pacijenta, a 97 odsto njih nema virus u krvi, što znači da nisu zarazni i da lekove uzimaju redovno - izjavila je Danijela Marić iz Kliničkog centra Vojvodine.

Kao problem istakla je da Srbija gubi korak sa svetom u pogledu terapije i da se u Srbiji ne koriste noviji lekovi koji su manje štetni od onih koji su trenutno u upotrebi.

Iako se godinama unazad radi na edukaciji i mlađih i starijih ljudi, stigma i dalje postoji, a umesto diskriminacije, obolelima je potrebno pružiti podršku i razumevanje, rekli su na konferenciji.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još