Krajem 2008. prodaja Jagodinske pivare

Generalni direktor Jagodinske pivare Zoran Petrović rekao je juče da očekuje da to preduzeće do kraja godine bude prodato na tenderu. On je za Betu potvrdio da su u toku pregovori sa zainteresovanim domaćim i inostranim kupcima. 

- Za pivaru u Jagodini zainteresovana je jedna firma iz Engleske, a fabriku je posetila delegacija Osječke pivare - rekao je Petrović. Jagodinsku pivaru je u poslednjih šest meseci napustilo 270 od 410 radnika, a za njihove otpremnine obezbeđeno je oko milion evra. Planirano je da se broj zaposlenih u fabrici smanji za oko još 50, kako bi se lakše prodala na tenderu. 

Privatizacija Jagodinske pivare poništena je u decembru 2006. godine, jer kupac, konzorcijum preduzeća "Pan bir" iz Novog Sada i "Infond holding" iz Slovenije, nije ispunio ugovorene obaveze. Pivara je prodata u avgustu 2005. godine za 75.000 evra, uz obavezu da u narednih pet godina kupac uloži četiri i po miliona evra. Radnici su nekoliko meseci posle privatizacije onemogućili novom rukovodstvu ulazak u fabriku i njih 15 je upravljalo firmom. Za to vreme nekoliko puta je došlo do sukoba radnika s obezbeđenjem bivših vlasnika, u kojima je bilo više povređenih. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još