DOKTORI REŠILI DILEMU: Da li trudnica prenosi alergije na svoje dete?

Studija sprovedena na 500 žena koje su tada bile trudne ili su se nedavno porodile otkrila je da je zbog brige da detetu ne izazovu alergiju, četvrtina njih u drugom stanju prestala da jede orašaste plodove, njih 20 odsto odreklo se hrane s glutenom, a 16 odsto je pazilo i da u organizam ne unesu polen.

Njih 57 odsto je brinulo i da li će svoje postojeće alergije preneti na dete, s tim da je 41 odsto trudnica patilo od polenske groznice i nisu znale da li bi trebalo da nastave sa svojim lekovima i smatrale su da su loše informisane.

Lekar opšte prakse i stručnjak za porodično zdravlje dr Širin Emadosadati naručila je pomenuto istraživanje kako bi razotkrila razne mitove o alergijama u trudnoći.

- Razumljivo je da mnoge buduće mame brinu zbog alergija i prenošenja preosetljivosti na svoje dete, ali neka istraživanja pokazuju da izloženost uobičajenim alergenima poput polena, orašastih plodova i jaja tokom trudnoće zapravo može da bude korisna - kaže ona.

Dok danas 22 odsto trudnica smatra da nema dovoljno informacija o alergenima i uticaja na bebe, pre nekoliko godina o tome je brinulo čak 40 odsto njih. Danas će se, kaže istraživanje, 37 odsto njih obratiti lekaru, dok će 27 odsto trudnica odgovore potražiti na Guglu, piše "Mirror".

- Kao i sa toliko stanja u trudnoći, i s alergijama se javlja mnogo mitova i poluistina - kaže dr Emadosadati i dodaje da trudnoća nije razlog da žene s alergijama trpe i pate.

Doktorka je odgovorila i na to, koja su verovanja o alergijama istine, a koja mitovi:

– Mit je da se alergije pogoršavaju sa svakim izlaganjem alergenu.

– Mit je da su alergija i intolerancija isto, iako neki simptomi mogu da budu slični, intolerancije na hranu mogu da prouzrokuju nadutost i neprijatan osećaj u stomaku, dok alergije mogu da budu opasne po život.

– Mit je da med može da smanji simptome alergije na polen.

– Istina je da polenska alergija nekad tokom godina može da prođe ili da se ublaži.

– Istina je da se simptomi polenske groznice mogu pogoršati tokom trudnoće.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još