NAUTIČKA SEZONA U JEKU: Više putnika i kruzera na rekama u Srbiji za pet meseci ove godine

Na međunarodnim putničkim pristaništvima u Srbiji za pet meseci ove godine pristalo je 365 kruzera, što je 4,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Na kruzerima je bilo 46.674 putnika, 44 odsto više nego od januara do početka juna prošle godine.

Najviše pristajanja bilo je u Beogradu – 153, zatim u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i u Golupcu 40.

Pristanište u Smederevu dočekalo je četiri kruzera, a prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

Agencija je navela da je investirala u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu, a planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.

Sa Vladom Srbije pokrenut je projekat "Zaplovi Srbijom", koji za cilj ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

Kroz taj projekat radiće se i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike.

Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Кladovu.

- Projekat će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlju obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta - navela je Agencija za upravljanje lukama.

Izvor: n1info.rs, beta.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još