SEDAM SMISLENIH RADNJI: Šta sve srećni parovi uvek čine zajedno?

Ne morate da čekate neku godišnjicu da bi slavili vašu vezu i brak. U svom kalendaru obeležite datum upoznavanja, veridbe i venčanja, ali i da slavite male trenutke, poput unapređenja na poslu.

- Timski rad važan je sastojak održivosti dugoročnih veza, omogućavajući partnerima da neguju zajedničke ciljeve odnosa i stvaraju smislen, zajednički život - kaže bračna i porodična terapeutkinja dr Dženi Skajler.

Ako tražite više načina kako da provedete smisleno vreme sa svojim partnerom, stručnjaci donose sedam stvari koje srećni parovi uvek rade zajedno:

Zajedno jedite

Zavisno od vašeg rasporeda, verovatno nije realno očekivati da ćete svaki obrok jesti zajedno, ali kad god možete, stručnjaci predlažu da se potrudite da doručkujete, ručate ili večerate sa partnerom.

- Zajednička večera omogućava parovima da se ponovno povežu nakon što su ceo dan bili odvojeni. Deljenje obroka znači deljenje užitka u hrani i može da bude koren smislenog razgovora koji će parove emocionalno povezati - kaže dr Skajler.

U isto vreme idite zajedno u krevet

Opet, nije uvek moguće da idete u krevet u isto vreme, ali važno je da se potrudite da to radite što češće.

- Čin zajedničkog spavanja u krevetu simbolizuje posebnost zajednice koju je par stvorio. Osim toga, zajedničko spavanje povećava mogućnost seksa ili bar maženja pre dremanja - kaže dr Skajler.

Mazite se svaki dan

Pokušajte da se mazite svaki dan, čak i ako je to samo na nekoliko minuta.

- Dodirivanje kože oslobađa oksitocin koji osnažuje vezu dve osobe, a i povećava bliskost među parovima - kaže ona.

Idite u izlazak

Čak i ako ste zajedno godinama, pa čak i decenijama, važno je da nikada ne prestanete da izlazite ili da imate poseban dan ili noć samo vas dvoje.

- Mnogo je istraživanja koja pokazuju da to poboljšava zadovoljstvo u odnosima, seksualno zadovoljstvo i smanjuje stopu razvoda. Plus, sjajan je način za zabavu, ponovno otkrivanje sebe i partnera, kao i udaljavanje od svakodnevnih obaveza - kaže psihološkinja dr Polet Šerman.

"Bežite" zajedno

- Bilo da se radi o jednoj noći, vikendu ili nedeljnom odmoru, "beg" je sjajan način da obnovite svoju vezu i da stvorite pozitivne osećaje i uspomene. To nas izbacuje iz navike i daje vezi preko potrebno osveženje - obašnjava psihološkinja dr Meri En Merker.

Provodite praznike zajedno

Praznici su uvek posebno vreme za parove.

- Važno je da odvojite vreme od posla i drugih obaveza i da planirate porodične ili rituale u dvoje kako biste zajedno obeležili te posebne događaje. To nam daje trenutke kojima zajedno možemo da se radujemo - kaže dr Šerman.

Slavite sitnice

Ne morate da čekate neku godišnjicu da bi slavili vašu vezu i brak. Dr Merker predlaže da u svom kalendaru obeležite datum upoznavanja, prosidbe i venčanja, ali i da slavite male trenutke, poput unapređenja na poslu ili postizanja nekog ličnog cilja.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još