SARADNJA ZA ODRŽIVOST: Švedska obeležava Dan državnosti i 500 godina nezavisnosti

Švedska obeležava Dan državnosti i 500 godina nezavisnosti. Tim povodom u Beogradu organizovan je program pod nazivom "Saradnja za održivost".

Sada je važnije nego ikad pre negovati ono što nas spaja, jedna je od poruka sa proslave Nacionalnog dana Švedske. Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Beogradu, ističe podršku Srbiji i govori o kraju švedskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

- Tokom našeg predsedavanja, Švedska je naporno radila na promovisanju vrednosti Evropske unije, kao što su demokratija, ljudska prava, vladavina prava i održivost životne sredine. Švedska više od 20 godina podržava EU reforme u Srbiji kao jedan od njenih najvećih bilateralnih donatora. Ovde smo najveći bilateralni partner u reformi životne sredine. Srbija je tu napredovala značajno u poslednjih nekoliko godina. Napori lokalnih nevladinih organizacija i opština bili su ključni u podizanju svesti i mobilizaciji zajednica ka održivim praksama - navodi Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji.

U ovim teškim vremenima, Švedska visoko na agendi drži evropske vrednosti, ocenjuju u Delegaciji Evropske unije.

Deo Kulturne razmene i saradnje Srbije i članica EU je i izložba "Primenjena nostalgija", na kojoj su predstavljene fotografije autora iz Srbije i Švedske nastale tokom njihovih poseta prestonicama dveju zemalja.

- Ovakve izložbe pomažu da se razbijaju predrasude i sa jedne i s da druge strane, a to je jedno od najvećih izazova sa kojima se suočavamo u pregovaračkom procesu - kaže Miroslav Gačević, v. d. pomoćnika ministra za evropske integracije Republike Srbije.

Pored koncerta i izložbe, do osmog juna u kulturnom centru Silosi i drugi događaji - radionice za decu, cirkuski performans, panel diskusija o ciljevima održivog razvoja, predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: RTS
Foto: Goran Zlatković/Dobrica Mitrović

Pogledajte još