VIŠE FAKTORA: Šta može da dovede do gubitka kose i kako to da sprečite?

Opadanje kose nije retka pojava i nju prouzrokuje više faktora. Svaki pramen kose na vašoj glavi ima životni vek između dve i pet godina. Folikuli dlake imaju ciklus aktivnog rasta, tranzicije i zatim prestanaka rasta (faza telogena).

Postoje okolnosti i faktori načina života koji mogu da dovedu do toga da se faza telogena produži ili da veći broj folikula uđe u ovu fazu istovremeno što dovodi do gubitka kose. Ova pojava se zove telogen efluvijum.

Telogen efluvijum može da bude simptom stresa, ili može da se desi nakon trudnoće, kao nuspojava primene određenih lekova ili kao rezultat prisustva određenih bolesti. Bez obzira na to da li je gubitak kose rezultat hroničnog ili akutnog oboljenja ili stanja, postoje stvari koje možete da učinitie da zaštitite kosu koju imate.

Kako sprečiti gubitak kose?

Možete slediti nekoliko saveta za higijenu kose kako biste smanjili verovatnoću opadanja.

Izbegavajte određene vrste frizura

Kosa je fleksibilna, ali istraživanja pokazuju da frizure kao što su pletenice, čvrste pletenice i konjski rep mogu da odvoje kosu od vlasišta i vremenom olabave vezu između kose i vlasišta. Ovo može da bude uzrok prekomernog opadanja kose.

Izbegavajte visoko zagrejane alatke za oblikovanje kose

Korišćenje toplote za oblikovanje kose ostavlja folikul dlake dehidriran i podložan oštećenjima. Fenovi za kosu i pegle za kosu mogu vremenom da oštete kosu.

Ne izbeljujte kosu

Hemikalije za tretman kose prouzrokuju iznenadno i ireverzibilino (nepovratno) oštećenje folikula dlake.

Koristite blage šampone koji su prikladni za vašu kosu

Svrha šampona je da očisti kosu od prljavštine i viška ulja. Ali mnogi komercijalni šamponi sadrže jake sastojke. Posle samo jedne upotrebe, oni mogu da skinu sa vaše kose prirodno ulje i masne kiseline koje je čine jakom i gipkom.

Pročitajte sastojke vašeg šampona i kupite onaj koji je što je moguće bliži potpuno prirodnom.

Kako sprečiti gubitak kose kod žena?

Gubitak kose kod žena je obično uzrokovan genetskim gubitkom, androgenom alopecijom, bolestima štitne žlezde, starenjem ili drugim oboljenjima endokrinih žlezda.

Otprilike jedna trećina žena će tokom života doživeti gubitak kose. Ako gubite kosu, vaš lekar može da preporuči adekvatan tretman kako biste sprečili dalji gubitak kose.

Kako sprečiti gubitak kose kod muškaraca?

Gubitak kose kod muškaraca je češći nego kod žena. Prema Američkom udruženju za gubitak kose, oko 85 procenata muškaraca ima proređenu kosu do 50. godine života.

Gubitak kose kod muškaraca je obično prouzrokovan genetskim gubitkom kose, androgenom alopecijom, starenjem ili niskim nivoom testosterona. Lekar vam može preporučiti određene tretmane ili transplantaciju kose u krajnjem slučaju.

Suplementi

Nedostaci u ishrani mogu da izazovu gubitak kose. Suplementi gvožđa, cinka, niacina, selena, vitamina D i vitamina B-12 mogu da pomognu vašem telu da proizvodi jaku i zdravu kosu.

Ishrana

Ishrana može da utiče na gubitak kose. Ishrana bogata antioksidansima može da vam pomogne u borbi protiv oksidativnog stresa — faktora životne sredine koji oštećuju folikule dlake.

Jagode, borovnice, pasulj i mahunarke, spanać i kelj su izvori antioksidanata. S druge strane, šećer, prerađene masti, konzervansi i alkohol mogu da doprinesu oksidativnom stresu. Imajte ovo na umu ako želite da sprečite opadanje kose.

Kako sprečiti gubitak kose nakon trudnoće?

Mnoge žene doživljavaju dehidrataciju, umor, stres i pad nivoa estrogena dok se organizam prilagođava životu nakon trudnoće. Ovo prvo prouzrokuje povećanu osetljivost u folikulima dlake, što može da dovede do perioda povećanog gubitka kose. Stanje je privremeno i trebalo bi da prođe u roku od godinu dana nakon završetka trudnoće.

Možete da pokušate da smanjite gubitak kose nakon trudnoće tako što ćete nastaviti da uzimate vitamine ako dojite, jedete zdravu ishranu i izbegavate frizure koje vuku kosu sa vlasišta. Dermatolozi preporučuju korišćenje laganih šampona i balzama.

Kada je vreme da posetite doktora?

Ako ste zabrinuti da gubitak kose prevazilazi normalno opadanje ili privremeni telogen efluvijum, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom.

Na primer, kosa koja opada u pečatima može da bude simptom nekog osnovnog oboljenja. Razgovarajte sa svojim dermatologom ili lekarom primarne zdravstvene zaštite i opišite svoje simptome ako su vam potrebna dodatna uputstva.

Stres

Bilo da je u pitanju fizički stres ili psihički, to može da dovede do gubitka kose. Pod fizičkim stresom misli se na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, preterano vežbanje i naglo mršavljenje. Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu i to se vidi na vašoj frizuri.

Ovo neće dovesti do toga da vama kosa odjednom opadne i možda nećete ni primetiti da ste premašili limit od 50 do 100 dlaka na dan. Vremenom ćete primetiti da vaših dlaka ima svuda, da stalno skidate neku sa majice ili usisavate čitavu gomilu od koje bi mogla da se napravi omanja perika.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još